duminică, 3 octombrie 2021

Ceas NTP cu date meteo de la senzor DHT22 pe afisaj led multiplexat (catod comun)

    Am inceput testele pentru un ceas cu 6 tuburi VFD IV-11 primit de la dl.Janos Baricz, dar, desi montajul este intr-o cutie de lemn, cu geam de protectie, montajul este mult prea sensibil si greu de mutat, comparativ cu un afisaj LED multiplexat cu cateva rezistente pe un breadboard  😁

asa ca am trecut la un afisaj led multiplexat cu 4 digiti (cifre din 7 segmente si punct).

   M-am inspirat de articolul IV-18 Clock


unde se comanda un afisaj VFD IV-18, dupa cum spune si titlul. 

   Am pastrat registrele de deplasare, dar am inlocuit placa Arduino cu un ESP8266 pentru a avea un ceas cu informatii preluate de la un server NTP, la care sa am acces al reglaj din pagina de configurare locala. Dupa ce voi fi multumit de testele cu afisajul cu catod comun, voi modifica programul pentru ceasul cu tuburi VFD.

   Modificarile sunt minore, deoarece modul de comanda e multiplexat, asa ca pentru VFD, se dau comenzi HIGH atat la grila, cat si la digit, iar la afisajul led cu catod comun, se da comanda HIGH pe segment si LOW pe digit, respectiv LOW la segment si HIGH la digit, la afiajul led cu anod comun.

   Pentru inceput am conceput o schema de baza, dupa care dl. Georgel mi-a redesenat-o concepand si un cablaj, dupa care mi l-a realizand si fizic:

   Aceasta versiune de cablaj este una de test universala, nefiind cablajul final al viitorului ceas, dar ma ajuta mult la teste de functionare de lunga durata, din care reies mici erori de program.

   Pentru moment, nu am pus modul RTC, ora fiind luata doar de la la server NTP prin intermediul retelei locale Wi-Fi, nici fotorezistenta nu a fost montata... 


   Bun, eu am trecut la teste de durata pe un afisaj  LFD080AAG-103-01 cu catod comun,
la care am inseriat rezistente de 220Ω cu segmentele A.G si cu punctul (DP) pe iesirile registrelor de deplasare notate cu A..G si DP, respectiv iesirea 0 la DIG4, 1 la DIG3, 2 la DIG2 si 3 la DIG1.

   Am scris, initial, un program simplu, adaptat din cel prezentat in articolul IV-18 Clock si modul de functionare se vede in filmuletele
   O versiune de program, care include modul de prezentare in format de 12 ore sau 24 ore, masurare temperatura si umiditate relativa aer, este clock_7segled_cc_2_12h_v1.ino.
   Am rescris programul pentru a avea o pagina web de configurare, intai doar una foarte simpla de schimbare ora vara/iarna (sketch: clock_7segled_cc_2_12h_w1.ino)
 Am adaugat o pagina web  de configurare mai complexa, 
din care pot configura ora de vara/iarna (DST), fusul orar si un buton de reimprospatare ora.
   Pe afisaj regasim:
- ora cu "secunde animate". in format de 24 ore
- data (ziua si luna)
- anul
- ora cu "secunde animate". in format de 12 ore
- temperatura
- umiditatea relativa
   Programul clock_7segled_cc_2_12h_w2a.ino are implicat si modul de configurare initiala a retelei Wi-Fi (WiFimanager, despre care am scris in articolul Configurare usoara conectare la retea Wi-Fi pentru microcontrolerele ESP8266/ESP32). 
Configurarea orei de vara/iarna si fusul orar au fost prezentate in articolul Ceas NTP cu date meteo de la senzor DHT22 pe afisaj VFD (Datecs DPD-201)
   Ultima versiune se vede in filmuletele:


4 comentarii:

  1. Foarte fain articolul. Vreau sa realizez și eu ceasul cu afișaje led cu 7 segmente și preluare ora de pe internet. Aștept finalizarea proiectului. Multumesc pentru tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. momentran, pentru afisajul led cu 7 segmente e finalizat.. mai fac teste de functionare sa nu fie vreo "galma"...

      Ștergere
  2. da, mai am de adaugat "floricele": controlul intensitatii luminoase, un alt senzor (DS18B20), etc

    RăspundețiȘtergere
  3. Can you tell me how to leave only 24 hour time format?

    RăspundețiȘtergere