Pregatind o veche locomotiva analogica sa devina digitala, am adaugat acesteia un sistem cu 4 leduri bicolore (alb-rosu) cu anod comun si 8 rezistente pentru a avea 2 leduri aprinse in alb (in fata) si 2 aprinse in rosu (in spate) cand se face deplasarea in fata, respectiv 2 leduri aprinse in rosu (in fata) si 2 aprinse in alb (in spate), cand se face deplasarea in spate... lucrarea nu este finalizata, dar sistemul are 3 fire, unul albastru, pentru un plus comun, un fir alb pentru aprinderea luminilor corespunzatoare deplasarii in fata si unul rosu pentru aprinderea luminilor corespunzatoare deplasarii in spate. Acest sistem fost descris in articolul Transformarea unui locomotive analogice intr-una digitala (2).
Intr-un articol trecut am conceput si testat un sistem cu led bicolor (alb-rosu) cu anod comun pentru a fi folosit la o locomotiva analogica (am reinventat roata, ca nu am cautat destul de atent pe net)Un blog ce completeaza site-ul www.arduinotehniq.com (www.tehnic.go.ro); o parte din articole sunt (si vor fi) postate si in engleza pe arduinotehniq.blogspot.com. Filmuletele tehnice se gasesc pe canalul de youtube...
duminică, 22 mai 2022
Sistem automat de iluminare alb/rosu functie de sens de deplasare locomotiva analogica (2)
sâmbătă, 21 mai 2022
Transformarea unui locomotive analogice intr-una digitala (2)
Dupa ce am vazut cum functioneaza o locomotiva digitala, am zis sa transform "monstrul" in ceva prietenos, in sensul de a adauga lunimi si decodorul in interiorul carcasei locomotivei.
Primul pas a fost cel in care am adaugat lumini (fizic). In prima faza, am vrut sa pun un led bicolor alb/rosu in fata si unul in spate, dar existand deja cate 2 gauri in fata si 2 in spate, am schimbat strategia.
punand 4 leduri bicolore cu anod comun (alb/rosu)marți, 17 mai 2022
Definire, salvare, testare si comanda macazuri cu servomorase la o statie digitala cu Arduino si DCC+EX v.4.0.0
In articolele precedente
- Verificare functionare decodor NEM652 cu placa adaptoare pentru locomotive analogice
si
- Transformarea unui locomotive analogice intr-una digitala (1)
am prezentat, printre altele, statia digitala DCC++EX v.4.0.0. cu Arduino Mega, placa (tip shield) pentru control motoare cu L298, conectare la retea wi-fi cu ESP8266, afisaj pe i2c alfanumeric LCD1602 sau OLED grafic (128x64) si placa de expansiune pe i2c cu PCA9885 pentru controlul a 16 periferice.
Eu am avut la indemana doar 4 servomotorase tip SG90, asa ca le-am conectat pe ele. Dupa ce am studiat informatiile de la:
am reusit sa definesc, salvez, testez si comand cele 4 servomotorase.
Pentru a putea face asta, am folosit consola web cu conectare seriala a statiei digitale scriind comenzile in fereastra de comanda, fara <> dupa cum apare si pe pagina locala web creata:
Anterior, am definit cele 4 servotorase bazandu-ma pe comenzile:-
rezumat articol Avand o situatie in care am o masina de spalat automata veche (AEG Lavamat Regina 804), pe care am reusit s-o reconditi...
-
Motorasele de curent continuu, schimba sensul de rotatie in functie de "sensul" de alimentare, asa ca se pot folosi pentru a de...
-
Pentru cazuri cand trebuie sa alimentam un montaj sau un consumator (radio portabil, beculet, etc) de la o sursa de tensiune continua fix...