duminică, 27 iunie 2021

Instalatie electrica pentru macheta auto/moto

    Pentru cei ce sunt pasionati de machete realistice, va prezint o instalatie electrica comandata de o placa Arduino Uno (sau Nano, ProMini, etc), care controleaza:

- semnalizare stanga / dreapta (optional si avarie)

- lumina de pozitie / frana

- faza scurta / faza lunga

   Aceast montaj de test a fost realizat la cererea prietenului meu George Dacin, 

    Schema testata de mine este simpla, folosindu-se 5 butoane fara retinere si 5 leduri cu rezistente de limitate curent:

    Dupa alimentarea montajului, se vor aprinde, de verificare, pe rand toate cele 5 leduri, ramanand aprins la o intensitate redusa becul de pozitie/frana.
    La apasarea butonului de semnalizare stanga, se aprinde cu intermitenta ledul de semnalizare stanga, aceeasi functionalitate este si pentru butonul de semnalizare dreapta, doar ca se aprinde cu intermitenta ledul de semnalizare dreapta. daca se apasa simultam butoanele de semnalizare, efectul este de lumina de avarie.
    La o prima apasare a butonului de lumini, se aprinde ledul de faza scurta, daca se mai apasa o data, aceasta se stinge. Daca atunci cand este aprinsa faza scurta se apasa butonul de faza lunga, ledul de faza lunga se aprinde, cel faza scurta se stinge se aprinde; la o noua apasare a butonului de lumini (faza scurta( se trece pe faza scurta, iar la o noua apasare se stinge si aceasta.
    Pentru frana, sunt 3 versiuni de functionare, functie de ce program este incarcat:
- varianta 1 (clasica), la apasarea butonului de frana, ledul de pozitie/frana se aprinde la valoare maxima (programul folosit este moto_0a1.ino)
- varianta 2, la apasarea butonului de frana, ledul de pozitie/frana se aprinde la valoare maxina, dar pentru scurt timp se aprind si ledurile de semnalizare stanga/dreapta (programul folosit este moto_0b.ino)
- varianta 3, la apasarea butonului de frana, ledul de pozitie/frana se aprinde la valoare maxina, dar pentru un timp se aprind cu intermitenta si ledurile de semnalizare stanga/dreapta (programul folosit este moto_0b1.ino)
    Am realizat cate 2 filmulete, pentru fiecare versiune:
    Pentru o macheta mai mare sau chiar o motocicleta unicat, trebuie folosite module cu relee sau tranzistori (bipolari sau mosfet) pentru semnalizari, faza scurta / faza lunga si neaparat tranzistor (bipolar sau mosfet) pentru lumina de pozitie / frana.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu