miercuri, 14 octombrie 2020

Comanda motor de curent continuu in ambele sensuri, incluzand limitari de deplasare (ver.2)

    In completarea articolului anterior unde foloseam limitatori de cursa cu contact inchis si contact deschis, de data asta se folosesc in schema limitatori cu contact normal inchis (NI/NC). Schema a fost prezentata de Bogdan Argatu, ca fiind folosita usual in actuatoare.

   Schema desenata de Bogdan, cu mici adaptari, facute de mine, este:

   

Schema, redesenata de mine, este:

    Ca si in articolul precedent, voi prezenta cazurile de functionare, incpand cu o pozitie intemediara, cand nu sunt actionate limitatoarele si se apasa butonul fara retinere SW1 ce poate si o comanda temporizata (daca timpul necesar parcurgerii cursei intregi, in cele mai grele conditii, este de 20 secunde, sa zicem, comanda noastra va fi de minim 22-25 secunde).
    Cand se ajunge la capatul de cursa corespunzator, in cazul de fata, LIM1, motorul se opreste:

    Se poate da comanda doar in sens invers, deoarece dioda D4 permite circularea curentului
Dupa ce motorul incepe sa se miste, limitatorul de cap de cursa SW1 nu mai este actionat si se inchide contactul, strapand dioda D4, astfel ca motorul functioneaza in continuare:
pana este actional limitatorul LIM2 de cap de cursa:
   Motorul poate fi comandat doar in primul sens de deplasare, cand se apasa butonul SW1, deoarece curentul poate circula prin dioda D3
apoi, imediat cum mlotorul incepe sa se miste, se revine la functionarea normala, cand limitatoare nu sunt actionare si se poate comanda motorul, intr-un sens 
sau in altul
   Am facut si capturi video pentru a vedea simularea functionarii:
- cu prezentare in romana
- cu prezentare in engleza




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu