luni, 12 octombrie 2020

Comanda motor de curent continuu in ambele sensuri, incluzand limitari de deplasare

     Deoarece un motor de curent continuu isi schimba sensul de rotatie in functie de cum este alimentat, ele sunt folosite, impreuna cu un sistem de reductoare mecanice, la actionarea geamurilor electrice ale autoturismelor, dar se pot folosi pentru a trage o jaluzeaza, sa deschida sau sa inchida o fereastra batanta sau chiar pentru o poarta culisanta. 

Pentru cam totate aplicatiile sunt necesari limitatori de cursa.






    O schema simpla, ce implica limitatori de cursa pe circuitul de forta este:

   In schema prezentata, SW1 este un buton fara retinere ce alimenteaza releul REL1, iar SW2 pentru REL2. Daca consideram ca SW1 este folosit pentru rotirea in sensul acelor de ceasornic (si consideram deschidere), atunci SW2 este pentru rotire in sens trigonometric (inchidere). LIM1 si LIM sunt limitatori de cursa, ce au fiecare cate un contact normal inchis (NI/NC) si un contact normal deschis (ND/NO).
   In repaus, cu usa/poarta/fereastra intredeschisa schema si pozitia limitatorilor este cea prezentata mai sus.
   Daca se apasa butonul fara retinere SW1 sa se deschida complet usa, motorul este alimentat:
 cand se ajunge la capat, limitatorul LIM1 este actionat si motorul nu mai este alimentat, deoarece are ambele borne la masa:
    In locul butoanele SW1 si SW2, cu releele respective se folosesc sisteme de actionare gen telecomanda auto sau chiar alte sisteme de comanda ce mentin contactul o durata mai mare decat cea necesara unei curse complete, in cel mai defavorabil caz. Daca usa se inchide in 11 secunde si se dechide in 12 secunde, vom alege, acoperitor, sa fie actionare releele 15 secunde.
   Usa este deschisa la maxim, si deci limitatorul LIM1 este actionat, asa ca e posibila doar comanda de inchidere, care se da prin actionarea butonului SW2
Functionarea continua chiar si dupa ce limitatorul LIM1 nu mai este actionat, deoarece se asigura contact la masa
Cand se ajunge la capatul de cursa pentru inchidere este actional limitatorul LIM2 si se intrerupe alimentarea motorului:
   Acum, usa se poate doar deschide, prin apasarea butonului SW1, deoarece motorul este alimentat de contactul limitatorului LIM2 catre masa:
imediat ce limitatorul LIM2 revine in repas, circuitul permite alimentarea in continuare a motorului in sensul deschiderii:
sau reinchiderii:
sau opri intr-o pozitie intredeschisa daca nu se comanda nici un releu:
    Am facut si o captura video pentru simularea in programul Circuit Wizard (in poze am scris gresit numele programului 😎):
si inca una cu descriere in engleza:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu