miercuri, 30 septembrie 2020

Temporizator (clepsidra)

    O aplicatie interesanta si, mai ales, utila este un temporizator ce comanda un releu si un motor pas cu pas unipolar de tip 28BYJ-48. Acest ansamblu este similar unui cuptor cu microunde, ce are sistemul de incalzire (cel comandat de releu) si platanul ce se roteste (comandat de motorul pas cu pas).

   Schema de test este simpla, montajul real fiind cel din poza de sus:

   Schema a fost gandita ca sa am un led (verde) ce indica iesirea pinului pentru comanda releului (in cazul de fata, am ales ca il comanda cu logica invers, adica daca am led aprins releul nu este actionat, deoarece asa sunt majoritatea modulelor de pe piata).
   Motorul pas cu pas 28BYJ-48 se va comanda prin intermediul unui driver, cum a fost prezentat in articolul Getting Started With Stepper Motor 28BYJ-48. Comanda se face fara o librarie dedicata.
   Revenind, pentru a nu se actiona din greseala motorul si sistemul de incalzire, am pus ca la pornire sa nu fie nici un timp selectat
si daca se apasa butonul START, vom vedea un meaj ca nu e ales timpul
   Primul pas e sa se aleaga timpul dorit pri apasarea succesiva a butonului STOP (+), in cazul de fata se poate regla de la 0 la 10 minute:
si daca se apasa butonul START incepe numaratoarea inversa, cupland releul si pornind motorul (ledul verde stins si ledul rosu palpaie)
   Daca se apasa butonul STOP (+) se intrerupe alimentarea releului si se opreste motorul (led verde aprins si led rosu stins)
   Daca se lasa sistemul sa functioneze, la finalul timpului avem situatia:
   Am facut 2 filmulete, in care se vede modul de functionare si reglaj, in care am incarcat programul timer.ino:

3.10.2020
   Amicul meu, Stefan Arnautu, a implementat partea de comanda la un sistem de uscare cu ultraviolete, refolosind o imprimanta 3D cu electronica defecta:
 

si mi-a trimis 2 filmulelte, pe care le-am pus pe youtube:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu