duminică, 29 septembrie 2019

Ceas matriceal animat cu date meteo

   Am completat ceasul cu date de pe server NTP cu informatii complexe (localizare, temperatura, umiditate relativa a aerului, presiunea atmosferica si starea vremii (innorat, cer curat, ploaie, zapada, etc).
   In articolul ESP8266 Weather Forecaster am gasit primele detali despre obtinerea informatiilor meteo obtinute de pe serverul openweathermap.org, desi Vlad Gheorghe testase si imi si zisese de aceste teste.
   Dupa ce am urmat pasii pentru a descarca libraria necesara pentru decodarea transmisiei JSON
si am facut si cont pe serverul openweathermap.org obtinand si APIkey-ul (un numar unic),

am realizat ca se foloseau date de prognoza, asa ca am mai sapat si am dat de un site indian in care este articolul NodeMCU Weather Station on Arduino IDE.
   Am curatat programul ce arata informatiile pe un afisaj LCD1602 conectat pe i2c, pentru a avea informatiile doar pe ecranul de monitorizare seriala, obtinand informatii in engleza sau romana a starii cerului (cer senin, ploaie, etc).
   Programul ce extrage datele este openweathermap_serial.ino.
   Am facut 2 filmulte, pentru a se intelge mai bine:

   Am conectat afisajul de 32x8 leduri, schema fiind aceeasi ca cea din articolele anterioare;
si am modificat codul pentru a avea informatii pe afisajul matriceal. Programul rescris este  clock_weatherstation_1.ino.
    Este afisata ora o perioada, apoi apare ziua si data cu deplasare de la dreapta la stanga, apoi reapare ceasul si apoi vine din dreapta un mesaj ce indica localitatea, temperatura, umiditatea, presiunea si starea cerului, dupa cum se vede in cele 3 filmulete:
ceas animat cu date meteo (2)
   
   Cateva poze, in ordinea ce apare, pe ecran:
- ora
- ziua si data
- ora
- date meteo
   Trebuie sa mentionez ca pentru a obtine datele meteo, in afara codului APIkey obtinut din cont,  trebuie sa folosim codul localitatii, care se obtine simplu, prin cautarea ei in fereastra serverului
apoi se apasa pe localitate si apare sus codul
    Am reusit sa pun simbolul de grad, ajutandu-ma de cosul ASCII, de la www.asciitable.com
   Am facut 2 filmulete si cu versiunea asta;
30.09.2019
   De dimineata, am vazut pe ecran ceva de genul "nori ^&%#&*(*(i" si am realizat ca afisajul meu nu stie caractere romanesti, asa ca am scos partea de indicatii despre atmosfera:
iar acum mesajul cu date meteo arata doar temperatura, umiditatea si presiunea atmosferica, dupa cum se vede si in filmuletul ceas animat cu date meteo (4)

4 comentarii:

  1. Salutare , vreau sa realizez un proiect si am nevoie de ajutor...cu pot lua legatura cu dvs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. desi se poate gadi usor adresa de email, o scriu aici nicu.florica@gmail.com ... dar reti ca stau foarte rau cu timpul liber, asa ca ... vedem despre ce e vorba

      Ștergere
  2. Va salut dl. Nicu,
    Foarte frumos proiectul,este urmatorul pe lista mea de realizari practice :)
    O alta problema voiam sa va expun:
    Uitandu-ma prin sketchul de pe Github am vazut ca aveti trecut in sketch un API key pentru OpneWeatherMap.
    Este cumva API key-ul dvs. pe care-l folosit in mod curent ? Daca da,cred ca trebuie sa-l stergeti din sketch cat mai repede sa nu-l foloseasca si altcineva.Numarul de interogari zilnice pe un API key gratuit este limitat.
    Sanatate si mult spor va doresc !

    RăspundețiȘtergere
  3. va salut, codul nu e unul valabil, am inlocuit grupuri de cifre si litere cu bla bla bere 😁.. oricum se genereaza usor alt cod

    RăspundețiȘtergere