marți, 11 iulie 2017

Alimentator reglabil 0-30V/0-7A cu LM723 si volt-ampermetru de panou cu Arduino

    Dragos (cunoscut ca albasete de pe forumul electronistilor - elforum) a construit un alimentator reglabil, care este foarte util testelor cu consumatori mari, care are urmatoarea schema
    Schema de la care s-a pornit este publicata in articolul 3A NAPAJALNIK NASTAVLJIV OD 1V DO 27V de pe site-ul Reber. electronic (http://reber.si) si preluata si in articolul 1V-27V 3A Variable DC Power Supply de pe site-ul Power Supply Circuits (http://powersupply33.com/).
   Schema se adapteaza foarte bine unui indicator de panou cu Arduino, cum este cel prezentat in articolul Arduino ca multimetru (3), deoarece rezistenta-sunt pentru masurarea curentului este deja prezenta in schema, iar divizorul de tensiune pentru compensarea erorii este exact la iesirea alimentatorului, astfel ca nu mai apar erori datorita caderii de tensiune pe acea rezistenta-sunt de masura (in mod obisnuit pana la 0,5V).
   Pentru a avea fire de legatura mai putine, m-am pus de acord cu Dragos sa folosim un afisaj LCD 1602 (cu 16 coloane si 2 randuri) conectat la o placa Arduino Nano prin intermediul unei interfete i2c.
   Deoarece Arduino nu este solicitat prea tare, a fost pus si un senzor de temperatura (DS18B20). De asemenea, a fost prevazuta o iesire pentru alimentarea unui buzzer activ (sau alt sistem de avertizare) si inca o iesire pentru a alimenta un ventilator de racire (cooler) pentru radiatorul tranzistorilor finali).
   Partea de masura a tensiunii si curentului se realizeaza cum am prezentat in articolul mentionat ma inainte, iar conectarea se face simplu, prezentandu-va cum se leaga la schema publicata de autorul materialului original.
   Deoarece Arduino masoara doar tensiuni pozitive, vom masura fata de minusul puntii de masura (pinul GND).
   Pentru a calcula curentul debitat de alimentator, se masoara tensiunea pe rezistenta R5, care are valoarea de 0,15 ohmi in schema originala si 0,055 ohmi in montajul lui Dragos, deoarece a pus 4 rezistente de 0,22 ohmi (5W fiecare) in paralel.
  Pentru a calcula tensiunea la iesirea bornelor, se foloseste un divizor de tensiune conectat intre borna + de la iesire si minusul puntii redresoare; din tensiunea calculata se scade tensiunea de pe rezistenta R5.
   Pentru a mai usor de inteles modul de conectare, m-am folosit de cablajul original:
   Partea de Arduino (in schema e desenat un Arduino Nano, dar se poate folosi fara modificari Uno), contine afisajul LCD1602 cu interfata i2c, un buzzer activ, partea de masurare temperatura cu senzorul DS18B20 si partea de alimentare ventilator de racire. Daca releul si ventilatorul sunt pentru 5V, se alimenteaza si tranzistorul cu 5V, iar daca sunt de 12V se alimenteaza cu 12V si tranzistorul de comanda.
   Sketch-ul folosit se gaseste pe canalul de Github fiind psu_reber_ver3ro.ino. In el se gasesc definite valorile rezistentelor din divizor si a rezistentei de masurare a curentului:
ca si temperatura de pornire a ventilatorului si a histerezisului (pornire la +400C si decuplare la +380C):
   Cateva poze cu alimentatorul realizat de Dragos:
   Dragos (albasete), mi-a trimis 2 filmulete cu testele la sursa de tensiune:
sursa laborator cu LM723 pentru 0-30V/0-7A si indicator de panou cu Arduino
0-30V/0-7A PSU with LM723 and Arduino volt & ampermeter

19 comentarii:

 1. Daca mai ai asa ceva si imi poti spune un pret. Multumesc.
  mangiru_victor@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 2. trebuie discutat cu "albasete", e facut de el.. cel din articol a ajuns la mine, dar el va poate face, scrieti-i pe dragos71teo@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Salut am o problema la cod! am trimis un mesaj pe gmail!

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna seara. Imi cer scuze ca va intreb, montajul are protectie la scurtcircuit?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. are si LM723 limitarea de curent, iar indicatorul cu Arduino avertizeaza sonor, daca doriti protectie cu decuplare, vedeti ca e un indicator de panou cu aceasta facilitate, publicat tot in perioada acestuia

   Ștergere
  2. un inficator cu decuplare iesire in cad de scurtcircuit: https://nicuflorica.blogspot.com/2017/07/volt-ampermetru-de-panou-pentru.html pe langa limitarea de curent reglabila a schemei asteia

   Ștergere
 5. Salut, Am facut si eu ceva similar (http://automatic-house.blogspot.com/search/label/Sursa%20de%20tensiune%20liniară%20%28bazat%20pe%20LM317%29) , dar am avut cateva probleme cu afisorul de tensiune si cu masa (GND-ul) comun. Pana la urma a functionat folosind un senzor de tensiune și curent INA219, dar nici pana acum nu mi-am dat seama de ce nu a mers doar cu un divizor de tensiune.

  RăspundețiȘtergere
 6. Salut, va rog sa imi spuneti daca relgajul de curent are limita inferioara 0A ?

  RăspundețiȘtergere
 7. Bună seara!
  Am găsit pagina dumneavoastră în timp ce căutăm o schemă a unei surse de alimentare variabila cu LM723.
  Am realizat sursa și funcționează foarte bine ,am incercat sa realizez și voltampermetru cu arduino nano,mi-a fost foarte greu să găsesc librăriile corecte.
  A funcționat la început corect dar apoi display-ul a inceput să afișeze caracterele de-a valma într-un mod neinteligibil.
  Va rog in limita timpului dumneavoastră să-mi spuneți ce librării ați folosit.
  Experiența mea cu arduino este limitata .
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. libraria afisajului este cea de la https://github.com/tehniq3/used_library celelalte nu cred ca fac probleme.. daca a functionat, ulterior aparand caractere ciudate denota un contact imperfect la interfata i2c (sda, scl)

   Ștergere
 8. Buna seara!
  Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra ,sper sa pot rezolva.
  Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 9. Buna seara!
  Va multumesc foarte mul  Buna seara!
  Multumesc mult pt ajutorul primit.
  Mi-am permis sa postez un link ,https://www.youtube.com/results?search_query=voltmetru-ampermetru+cu+arduino+nano.
  Multa sanatate!  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. sunteti pe drumul cel bun... astept informatii cu montajul finalizat

   Ștergere
  2. https://www.youtube.com/watch?v=RGjVdVCr_LA
   Aveti mai sus un link cu testarea circuitului.
   Un An Nou fericit!

   Ștergere
  3. felicitari, schimbati in linia 45 valoare rezistentei pana indicatiile sunt corecte, de exemplu r2 = 38.7;

   Ștergere
 10. Multumesc!
  Da ,voi modifica.nu am avut rezistenta de 39k si a trebuit sa improvizez,rezistenta obtinuta din inserierea a 3 cu valori diferite este undeva pe la 38,8k.
  Multumesc pt ajutorul dumneavoastra.
  Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere