ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

joi, 27 iulie 2017

Volt-ampermetru de panou pentru alimentator pentru maxim 55V si 10A

   Pentru surse de alimentare cu rezistenta de masurare a curentului pe ramura negativa se poate folosi un montaj realizat pe baza unei placi Arduino sau a unui microcontroler ATmega328 prograamt ca Arduino.
   Un proiect similar l-am prezentat in articolul Alimentator reglabil 0-30V/0-7A cu LM723 si volt-ampermetru de panou cu Arduino in care am descris munca lui Dragos (albasete).
   De data asta, voi prezenta solutia aleasa de Bogdan (kinderu56), care voia un indicator de panou pentru maxim 50V si un curent de maxim 10A, de asemenea, sa masoare temperatura si pentru un prag sa porneasca un ventilator (pana aici e ca cea prezentata in articolul mentionat anterior), in caz de scurtcircuit sa decupleze bornele si sa recupleze doar daca se apasa un buton, intre timp sa avertizeze acustic situatia. A mai ales sa conecteze afisajul LCD1602 clasic, nu cu interfata i2c.
   Schema alimentatorului la care va fi conectat montajul se gaseste pe forumul https://www.hobbielektronika.hu/forum/, iar conectarea la placa Arduino se face similar ca in cazul indicatorului de panou realizat de albasete.
   Un detaliu de conectare:
iar conectarea la cablaj este
    Schema completa a panoului indicator este:
   Dupa cum se observa, schema nu este foarte complicata, masurarea temperaturii se face cu un senzor DS18B20, ventilatorul (coolerul) este alimentat prin intermediul unui tranzistor MOSFET, dar se poate conecta si un tranzistor bipolar npn sau se poate folosi un releu, cum este partea de decuplare borne. 
   Schema ar fi inutila fara un program, iar acesta este: psu_kinderu_rev4d.ino, in care sunt definite niste variabile care se pot modifica usor pentru alte sursa cu alti parametrii (tensiune maxima si curent maxim):
   Dupa cum se observa, suntul echivalent are valoarea de 0,11Ω, iar rezistentele din divizorul rezistiv sunt de 1kΩ, respectiv 51kΩ.
   Deoarece se foloseste referinta intarna, care in cazul placilor Arduino Uno si Nano este de 1,1V, curentul maxim va fi de 10A (=1,1V:0,11Ω), iar tensiunea maxima de 57,2V [=1,1*(51+1)/1].
   Pentru pragurile de temperatura, valorile sunt
adica pragul de temperatura maxim este de 500C, iar pragul de decuplare ventilator este de 450C (=50-5) , dupa cum este in program:
   Partea de scurtcircuit este simpla, in sensul ca daca la borne e tensiune foarte scazuta (sub 0,3V) sa decupleze releul si sa sune avertizorul sonor:
iar recuplarea se face manual prin apasarea butonului RESET din schema. Daca scurtcircuitul persista, releul decupleaza iar, iar daca totul e in regula sursa functioneaza normal, conform partii de program urmatoare:
   Am primit de la Bogdan (kinderu56) si cateva poze, in care foloseste un sketch cu valori mai mici la temperatura de cuplare ventilator si mesaj HOT !!! 😃
- functionare normala, sursa in gol:
- scurtcircuit la iesire:
- temperatura mai mare decat pragul de cuplare ventilator de racire
    Deoarece un filmulet estte mult mai atractiv si se intelege mai usor modul de functionare, kinderu56 mi-a trimis si niste filmari, pe care le-am combinat si pus pe net, filmuletul se numeste indicator panou 55V 10A pentru alimentator reglabil


2 comentarii:

 1. salut am facut si eu schema sursa reglabile 50v 5amp de formularul https://www.hobbielektronika.hu/forum si am o problema imi sta led protectie aprins
  si la iesire 55v la sursa si nu merg potentiometre p1 p2 pot sa reglez tot nu merge imi tsa pe 55v cu protectie

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. verifica cablaj, corespondenta cu schema, tensiuni (referinta pentru comanda, etc), etc... scrie pe forumul electronistilor elforum.info poate s-a mai lovit cineva de problema..

   Ștergere