marți, 20 august 2024

Ceas cu date meteo (Rpi Pico W si afisaj LCD1602 pe i2c) - MicroPhython (3)

    Dupa ce am tot constatat ca la ceasul cu informatii meteo informatiile de pe ecran  nu se mai actualizau dupa cateva zeci de ore (se bloca sau adormea efectiv microcontrolerul de pe placa Raspberry Pi Pico W), am adaugat functia de autodeblocare (watchdog).

   Nu eram prea incantat de introducerea functiei WDT care nu a functionat multumitor cu limbajul Arduino si a trebuit sa testez un watchdog extern (vezi articolul), am zis totusi sa incerc versiunea software ce implica doar 3 linii

   Programul actualizat este Weatherstatio_clock_RPiW_i2c_LCD1602_v5
   Am facut 2 filmulete:
   Partea frumoasa e ca initial am pus un timp de 2 secunde pana se restarteaza daca e ceva in neregula, dar pana sa se conecteze la retea se reseta in continuu si nu mai reuseam sa ma conectez la placa, asa ca a trebuit sa sterg continutul din memorie.
  Din articolul How to Reset Raspberry Pi Pico & Pico W – 4 Easy Ways am folosit metoda 3, adica am copiat fisierul flash_nuke.uf2 pe unitatea virtuala creata daca tin apasat butonul BOOT in timp ce conectez placa la USB, 
  Acum timpul este aproape de valoare maxim admisa, adica este 8 secunde.
  Intre timp, am reusit sa pozez vreme cu nori, ploaie si chiar furtuna:

miercuri, 14 august 2024

Ceas cu date meteo (Rpi Pico W si afisaj LCD1602 pe i2c) - MicroPhython (continuare)

    Cu pasi mici, am mai imbunatatit ceasul cu informatii meteo primite de la openweathermap.org, in prima faza am facut ca sa am un pic de animatie, adica cele 2 puncte sa "bata" secundele. Pentru a putea realiza usor asta, am schimbat bibliotecile (fisierele) aferente partii de afisare, dupa cum se va constata in programul Weatherstatio_clock_RPiW_i2c_LCD1602_v2

   Am facut 2 filmulete:


   A urmat sincronizarea orei ceasului meu cu ora reala, obtinand, din primul mesaj, secunda la care se preia mesajul si apoi actualizand informatiile dupa diferenta pana la secunda 0, asa ca acum ora si datele meteo se preiau la schimbarea fiecarui minut, nu la 30 secunda ca in versiunile anterioare, iar ceasul e sincronizat la secunda (intarziere pe ecran de maxim 2-3 secunde necesare receptionarii si decodarii mesajului de la server). Noul program, compus din 4 fisiere,  este Weatherstatio_clock_RPiW_i2c_LCD1602_v3
   Am facut. si de data asta, inca 2 filmulete:
ceas cu date meteo - MicroPhython (4)
   Ca in articolul Raspberry Pi Pico Tips and Tricks am facut sa se aprinda si ledul de pe placa, care este controlat de modulul WiFi, nu direct de pinul 25 ca la placile Raspberry Pi Pico.
   Programul modificat este Weatherstatio_clock_RPiW_i2c_LCD1602_v4
si modul de functionare se vede din filmuletele:
  Partea proasta e ca, dupa cateva zeci de ore, placa Raspberry Pi Pico W intr-o intr-un blocaj sau intra intr-un mod de adormire (freeze/sleep) si programata cu limbaj MicroPython, nu doar cu limbaj Arduino, ceea ce ar implica introducerea unui sistem extern de resetare (watchdog extern), cum am prezentat intr-un articol.
   Totusi, o sa incerc intai un watchdog software...
 
 20.08.2024
   Am adaugat partea de watchdog software in program cum am gasit in articolele class WDT – watchdog timer si The Watchdog timer on the Raspberry Pi Pico (Don't forget to feed the dog!) doar ca am pus timpul de detectie la 8s... si au trecut 6 zile si ceasul e "viu", nu am reusit sa surprind vreo restartare, dar functioneaza. Detalii voi posta in curand.

luni, 5 august 2024

Ceas cu date meteo (Rpi Pico W si afisaj LCD1602 pe i2c) - MicroPhython

    Prinzand un pic de timp liber, am zis sa testez un proiect programat cu MicroPython, si am ales un ceas cu niste informatii meteo preluate de pe serverul openweathermap, proiect gasit in articolul https://how2elecRaspberry Pi Pico W IoT Weather Station – OpenWeatherMap.

   Schema de conectare este foarte simpla, de asta am si ales proiectul:

  Dupa ce am instalat programul Thonny IDE cum am gasit in articolul Getting Started with Thonny MicroPython (Python) IDE for ESP32 and ESP8266 am instalat ultima versiune de firmware in placa Raspberry Pi Pico W gasita la Pico W (MicroPython) si am copiat cele trei 3 programele necesare.
  Dupa cum e indicat si in articolul mentionat la inceput, am inlocuit in programul main.py datele de conectare la reteaua locala Wi-Fi (linia 7), codul APIkey de pe serverul openweathermap.org (linia 8) si localitatea (linia 107).
  Am obtinut in programul Thonny IDE urmatoarele informatii:
 
si pe ecran
dupa ce am am facut o mica modificare si am obtinut "^C" in loc de "-C".
   Am facut si 2 filmulete:
   Informatia catre serverul openweathermap.org este solicitata la 30 secunde, afisandsu-se doar starea generala a vremii, ora, temperatura si umiditatea. 
   Ce m-a deranjat cel mai mult a fost ca in loc de simbolul de grad este o linie sau ce am inlocuit eu, asa ca am cautat pe diverse forumuri si am gasit ca pot apela biblioteca afisajului sa imi puna un simbol asemanator gradului, asa ca am modificat programiorul, in special main.py, doar ca le-am pus pe toate intr-un loc: Weatherstatio_clock_RPiW_i2c_LCD1602_v1.
   Dupa modificare, pe afisaj informatia este prezentata astfel:
  Am facut si de data asta 2 filmulete:
apoi am observat ca ora 00:47este prezentata ca 24:47
ulterior si ca ora 01 este 25 si ora 02 este 26.
  Am modificat linia de calcul a orei sa imi arate doar restul modulo 24 (0..23)