sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Ceas pe afisaj P10 cu 32x16 leduri

   In mica pauza de sarba(u)tori, am reusit sa ma relaxez cu Arduino. Afisajul cu interfata P10 si realizat din 32x16 leduri l-am mai folosit cand am realizat cantarul pentru 200kg.
   Initial, am vrut sa fac un ceas cu ESP8266 cu obtinere ora de pe un server NTP, dar nu am fost multumit de rezultat, asa ca am renuntat la acel proiect.
   Am gasit pe net articolul Project I - 19 Digital Clock using LED Matrix P10 Module (Arduino Based) si de acolo am folosit doar schema de conectare, care este cea pentru libraria DMD, completata cu partea de conectare pe i2c a modului de ceas RTC cu DS1307 (DS3231).
   In prima faza, am realizat ceasul se regleaza doar de la calculator, dacae conectat la PC prin cablu USB si ceasul nu functioneaza preia data de la calculaor automat, dar daca ora este diferita, este necesar sa se activeze ultima linie din setup prin indepartarea // din fata:
incarcarea programuluui, apoi repunerea semnelor // pentru a "comenta" linia, adica e doar un comentariu, nu e o linie activa:
si se reincarca programul.
    In afara librariei DMD pentru controlul afisajului, care se descarca de la https://github.com/freetronics/DMD si TimeOne, ce se descarca de la https://code.google.com/archive/p/arduino-timerone/downloads, am mai folosit libraria RTClib, a carei versiune o gasiti salvata in https://github.com/tehniq3/used_library sau se preia versiunea actualizata de la https://github.com/adafruit/RTClib.
    Am folosit, pentru inceput, doar afisarea orei si am pus punctele de secunda sa fie animate (sa "bata" secunda), sketch-ul este DMD-P10-clock.ino
    Mentionez ca afisajul trebuie alimentat separat dintr-o sursa capabila de 5A si minim 2A, eu folosind surse reglabile, una liniara cu control digital si apoi una in comutatie deoarece puterea disipata pe cea liniara pornea des ventilatoarele de racire si ma deranja. Cu aceasta ocazie am constatat ca pot regla intensitatea luminoasa prin alimentarea la o tensiune de cca 3,1V (si Arduino este alimentat impreuna cu afisajul, pentru a fi ceva independent).
   Cateva poze:

   Am facut mai multe filmulele, pentru a observa mai bine cum apare ora si nivelul luminos:




   Deoarece am primit multe comentarii dupa postarea filmuletelor pentru a afisa si data si sa existe si posibilitate de reglaj din butoane sau tastatura, o sa continui, in limitata timpului disponibil, acest proiect.

3 comentarii:

  1. Hello Sir,
    Thanks for open your project.
    I want to set 12 hours format use by DMD p10 with big display.
    Please send me new codes.
    my email ID : monir613306@gmail.com

    BR,
    MD Monir
    Bangladesh.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hello, first, you read http://nicuflorica.blogspot.com/2020/01/ceas-cu-reglaj-pe-afisaj-p10-de-32x16.html

      Ștergere
    2. than test https://github.com/tehniq3/DMD-P10-display/blob/master/DMD-P10-clock3ab_12h.ino

      Ștergere