sâmbătă, 23 februarie 2019

Modul temporizator reglabil pentru stergatoare de Logan/Renault

    Materialul mi-a fost trimis de dl Liviu HINOVEANU si nu am o prea mare contributie la conceperea lui, asa ca daca va intereseaza detalii contactati-l de dumnealui pe email (liviuhinoveanu@gmail.com). Pentru cei pasionati de domeniul auto, tot de la dumnealui am primit materialul cu Modul "Daytime Running Light" (DRL) cu ATtiny85.


   Funcționare modul stergatoare cu temporizare reglabilă
   Timpul de temporizare a stergătoarelor la multe autoturisme este fix .
   Pentru modificarea timpului de temporizare se trece maneta din pozitiain pozitia zero în poziția de ștergere temporizată (pozitia 1 la Logan, Sandero, Renault ), stergătoarele vor stege initial odată apoi  la intervale regulate de 5 secunde cum o facea si UCH-ul si, pentru modificarea timpului se trece maneta din poziția 1 în poziția 0 si se lasa pana cand geamul nu mai ofera suficienta vizibilitate si consideram ca trebuie ca stergatoarele sa baleieze, repunem maneta in pozitia stergere temporizata, moment in care se memoreaza timpul de asteptare in pozitia zero ca timp de temporizare, nici nu ne intereseaza efectiv acest timp si are loc stergerea imediata, urmatoarele stergeri au loc la intervalul memorat.  
   Daca timpul memorat este mai mic de 2 sec sau mai mare de 15 secunde ramane memorat timpul anterior.
   Ce face intrarea de sprituitoare? La apasarea manetei in pozitia spalare geam, UCH-ul stie sa dea o baleiere daca s-a tinut apasat sub 0,3 secunde sau 3 baleieri daca s-a tinut mai mult, uneori lichidul de parbriz mai ajunge pe plafon si dupa 4-5 secunde incepe sa se scurga pe geam, modulul prin intrarea sprituitoare asteapta 5 secunde si mai comanda o încă baleiere .


Montare 
- Firul de la manetă care dădea comanda de ștergere temporizată către UCH (A1 la Logan) se taie.
Capătul dinspre maneta(ieșirea manetei) se leagă la intratea temporizată a modulului.
Ieșirea modulului se leagă la intrarea temporizată a UCH-ului.
- Întrarea auxiliară a modulului se leagă la ieșirea sprițuitoare a manetei (A4 la Logan)
Plusul modulului se ia de la plusul contact al manetei (pin A7)
Masa modulului se leagă la caroseria mașinii
Funcționare
    R1/R2 ȘI R3/R4 asigură translatarea nivelului analogic de 12 volti in nivel logic(divizor1/3).
Microcontrolerul prin optocuplor da cei 12V către UCH pe o perioadă de 200 milisecunde ca și când am pune scurt timp maneta în poziția1, UCH ul comanda stergerea, iar stergătoarele prin contactul lor cu camă continuă până revin la zero.
   Dacă folosim sprițuitoarele asteaptă 5 secunde apoi prin aceiași ieșire mai comandă o baleiere.


Realizare
   Pentru a nu mai da gauri în cablaj pentru microcontroler am realizat cablajul acestuia în oglindă iar integratul l-am lipit direct pe spate dupa ce i-am indoit pinii la 90 de grade .

 Liviu HINOVEANU

    Modul de temporizare reglabila a baleierii stergatoarelor asigura este realizat cu un microcontroler micut, un ATtiny85 programat cu limbaj Arduino, dupa cum am prezentat in mai multe articole, de exemplu articolul Programator pentru ATtiny25/45/85 cu Arduino Nano. Programul, scris de dl. Liviu Hinoveanu, care se foloseste pentru acest modul este wiper_timer_0.ino.
    Am primit si posta un filmulet numit Modul temporizator reglabil pentru stergatoare de Logan / Renault, care descrie si functionarea si cum se monteaza montajul:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu