luni, 17 august 2015

Modulul GPRS cu M590 (2)

   In primul articol, am prezentat pe scurt, foarte pe scurt, modulul GPRS cu M590 produs de Neoway, care a fost cumparat de pe aliexpress (vezi link).
   Am dat comenzi AT pentru aflare informatii despre modul, cartela, semnal, retea, etc, pentru primire si receptie mesaje tip SMS.

   Am trimis mesaje catre un alt telefon prin apasarea unui buton:
   Utile sunt si comenzi date de pe telefon catre Arduino, pentru a aprinde un bec sau a controla un ventilator, o pompa, o camera, etc, asa ca am inceput sa ma documentez si am ajuns destul de repede la unul din site-urile preferate (tronixstuff.com), care are articolul Arduino and SIM900 GSM Modules.
   Dupa cate se observa, modulul M590 este similat lui SIM900, care are destula decumentatie pe internet, doar ca M590 nu are partea de voce.
   In articolul mentionat mai sus, sunt prezentate mai multe experimente, printre care si cel in care se comanda 4 led-uri printr-un sms de genul #a1b0c1d0 (care aprinde ledurile 1 si 3, iar 2 si 4 sunt stinse).
   Pentru inceput, am folosit sketch-ul in care pot monitoriza si comenzile si ce trimite modulul GPRS cu M590. Am trimis un mesaj catre modul pentru a fi sigur ca informatia se trimite corect:
   Am facut si eu conexiunile pentru a putea controla 4 leduri, fiecare este inseriat cu cate o rezistenta de 680 ohmi:
 si am dat comenzi, adica sms-uri:
   Am trimis mesaj cu comanda #a1b0c1d0:
si s-au aprins ledurile 1 si 3:
 
apoi am trimis un mesaj #a0b1c0d1:
si s-au aprins ledurile 2 si 4, iar 1 si 3 s-au stins:
 am dat comanda sa fie aprinse toate 4 ledurile
 iar pe ecranul d emonitorizare seriala apare
 si s-au aprins toate 4 ledurile:
   Am facut filmuletul numit control Arduino cu un SMS prin intermediul unui modul GPRS M590 in care se vede mai usor modul de functionare:
    Sketch-ul folosit este M590_tronixstuff_sms_control_Arduino_v1m0 si se gaseste pe canalul https://github.com/tehniq3/ !!!

Atentie: Tensiunea sursei externe de alimentare este de +4,6V nu de +4,2V deoarece modulul chinezesc arata cu 0,3-0,4V mai putin decat tensiunea reala !!!

3 comentarii:

  1. De ce Mega si nu Uno ... sunt mari bibliotecile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mega mi-a fost la indemana, era si singurl liber, dar se poate folosi libraria SoftwareSerial cu Uno, Nano, etc, cum e prezentat la http://tronixstuff.com/2014/01/08/tutorial-arduino-and-sim900-gsm-modules/

      Ștergere
  2. deci tu practic ai facut un tutorial la alt tutorial ... foarte original

    RăspundețiȘtergere