ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

miercuri, 19 august 2015

Modul GPRS cu M590 (3)

   In articolele anterioare, am facut facut teste de trimitere si receptie sms-uri cu modulul GPRS cu M590 de la Neoway.
   In timpul testelor, am incercat controlul acestui modul cu Arduino Uno, prin folosirea librariei SoftwareSerial, cum era prezentat si in articolul Tutorial: Control AC outlets via SMS, dar nu am reusit sa trimit sau sa receptionez comenzi, eventual niste semne ciudate, asa ca am folosit un Arduino Mega si am conectat comunicatia la Rx2 si Tx2 prin intermediul convertorului de nivel logic de 5V la 3,3V.
   Repetand experimentele, am constatat desi schema de conectare cu Uno e corecta, in ecranul de monitorizare seriala apar caractere ciudate si, am banuit, ca-s problenme cu viteza de transfer de 115200bps, desi in documentatia de pe site-ul Arduino zice ca functioneaza si la aceasta (vedeti articolul SoftwareSerial: begin(speed), dar intr-un material de la https://github.com/arduino/Arduino/issues/2019 apare ca-s probleme la viteza asta..
   De data asta, "am venit cu lectia invatata" si am refacut schema de conectare cu Arduino Mega si schimbat viteza de transfer (baud rate) cu comanda AT+IPR=9600...folosindu-ma de sketch-ul M590_mega_serialtest2.ino
si am schimbat si in sketch la 9600 in loc de 115200 si am dat comenzile AT:
si e in regula, doar ca trebuie date comenzi mai rar...
   Am realizat schema de conectare la Arduino Uno (un VISduino Uno, in cazul de fata) si am dat comenzi AT de verificare, dupa ce am incarcat sketch-ul M590_softwareserial.ino:
   Am completat schema cu cele 4 leduri inseriate cu rezistente si, dupa ce am incarcat un sketch modificat, in sensul de a introduce niste intarzieri intre comenzi de 2,5 secunde, am facut teste:
- am dat comand apentru aprinderea celor 4 leduri:
- am dat comanda sa fie aprinse cele 2 leduri din mijloc 
- am dat comanda sa fie aprinse cele 2 leduri din exterior:
   Pentru a fi mai convingator, am facut 2 filmulete:
SMS control 4 leds using M590 GPRS module and Arduino (2)
20.08.2015
   Am deconectat placa Arduino de la calculator si am alimentat-o din sursa externa de 4,2V in conectorul unde este inscriptionat 5V si am reluat testele... functioneaza fara probleme, in plus, este ca un modul independent, in locul led-urilor se pot pune relee, care comanda becuri, motoare, ventilatoare, camere, etc sau prin optocuploare (pentru a proteja montajele si utilizatorii) se pot comanda triace/tiristoare, care la randul lor aprind becuri, alimenteaza motoare de la retea...
   Am facut inca 2 filmulete, pentru a fi mai clar:
   In locul convertorului de nivel logic, de-l folosesc eu, se poate folosi schema din manualul tehnic de utilizare:
in care VCCI) (pinul 6 al lui M590) este o tensiunea de referinta de 2,85V pentru comenzile logice. RXD_GPRS este pinul 7 de la M590, iar TXD_GPRS este pinul 8 de la M590.
   MCU_TXD si MCU_RXD sunt pinii de receptie, respectiv transmisie date ale microcontorlerului sau placii de dezvoltare Arduino, in cazul nostru.

Atentie: Tensiunea sursei externe de alimentare este de +4,6V nu de +4,2V deoarece modulul chinezesc arata cu 0,3-0,4V mai putin decat tensiunea reala !!!