ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

marți, 21 februarie 2017

Ceas cu termometru cu Arduino Due si afisaj de 3,95" (10cm) - 2

   Dupa ce m-am jucat suficient cu afisajul de 3.95" (10cm) pentru Raspberry Pi, comandandu-l cu o placa Arduino Due, am zis sa urmez (iar) sfaturile lui Vlad si sa am un ceas cu caractere frumoase, nu patratoase ca pana acum.
   Am preluat sketch-ul lui realizat pentru o placa Arduino Mega, pentru care e enevoie ori de afisaj tip shield (cu integrate pentur conversie semnal logic 5V la 3,3V cu cat lucreaza afisajul) sau unul ca al meu dar o interfata cu CD4050.
   S-o luam pe rand... afisajul meu se poate conecta direct la o placa Arduino Due pentru ca lucreaza tot cu nivele logice de 3,3V ca si afisajul, schema fiind:

   Skech-ul lui Vlad este derivat dintr-un al meu in care foloseam un afisaj mai mic, de 1.8" (4,6cm) cu ST7735B, Afisaj TFT de 1,8" cu driver ST7735B (4) - ceas cu alarma si reglaj manual al datei si orei + termometru in care memoram date alarmei si starea in EEPROM-ul procesorului de pe placa Arduino Mega:
   Pentru ca placa Arduino Due nu are memorie EEPROM, am adaptat ca la termostatul dual cu Arduino Due si afisaj de 3,95" (10cm), unde am utilizat memoria EEPROM de pe modulul de ceas cu DS3231.
   Primul sketch, care citeste tenperatura de la integratul de ceas (DS3231), schema care se adauga la cea de conectare la placa Arduino Due este:
   Pe ecran, in functie de evolutia sketch-ului 4inch_clock_1.ino, pe ecran, icoana de indicare a alarmei este un ceas mic
apoi un ceas mai mare
respectiv un clopotel
care au culori diferite, in functie de stare:
- alb, pentru asteptare
- albastru, pentru alarma dezactivata
- rosu, alarma activa (iesirea BUZZER in 1 logic)
    Am facut si niste filmulete din care se poate vedea modul de afisare:
ceas si termometru cu Arduino Due pe afisaj de 3.95" (10cm) - 4
ceas si termometru cu Arduino Due pe afisaj de 3.95" (10cm) - 5
ceas si termometru cu Arduino Due pe afisaj de 3.95" (10cm) - 6
   La sugestia lui Cristi Vasilache si cu ajutorul lui, am implementat un simbol grafic pentru ceas:
dupa cum se vede si in ceas si termometru cu Arduino Due pe afisaj de 3.95" (10cm) - 7
    Am integrat, ca la ceasul anterior, citirea temperaturii cu un senzor dedicat, DS18B20, schema de conectare patrand-o pentru a putea incarca diferite sketch-uri la teste, fara a modifica schema:
    In sketch-ul 4inch_clock_1d.ino  apare si un simbol de anulare a alarmei, schimband intre timp si culorile:
- rosu, alarma anulata
- alb, alarma in asteptare
- verde, alarma activa

  In sketch-ul 4inch_clock_en1d.ino este versiunea in engleza, dupa cum se vede in filmuletul Arduino Due clock thermometer on Raspberry Pi 3.95" display (3) (intre timp e corectat la texte):

14 comentarii:

 1. Numele meu este Radu. Cat costa acest aparat? raducugr@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. vrei sa-l faceti singur sau sa vi-l trimit eu facut? e diferenta intre preturi :D vrei cu piese achizitionate rapid din Romania sau din China, cu temren de livrare de 1-2 luni ?

   Ștergere
 2. Salut, ma poti ajuta si pe mine cu un BOM pentru a proiecta acest ceas? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. necesarul de materiale pentru construirea ceasului

   Ștergere
  2. intai vezi daca mai gasesti afisajul asta si daca da... iti dau, desi lista se face usor daca te uiti pe ce am scris is desenat eu....

   Ștergere
  3. ai un mail pe care te pot contacta ? sau il las eu pe al meu: brancucristi@gmail.com
   imi va vi mai usor sa raspund. am gasit pe china display

   Ștergere
 3. Salut! Ma puteti ajuta si pe mine cu un program pentru a pune pe o placa MEGA 2560 un afisaj "PG240128FRM-ATA-C " , 4 senzori de temperatura "DS18B20" si 1 senzor de temperatura "MAX6675"

  RăspundețiȘtergere
 4. e un afisaj grafic si e greu de comandat... orientati-va catre un afisaj pe care o placa Arduino o poate controla ...

  RăspundețiȘtergere
 5. cum este https://playground.arduino.cc/Code/LCD12864 ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. Am acest afisaj din demolarea unor automatizari mai vechi si nu voiam sa il tin degeaba printre multe alte componente . Am cateva LCD pe acasa printre care si un "Modul LCD de 1.8'' cu SPI și Controller ST7735 (128x160 px)" ,dar as dori ceva mai mare pe care sa pot desena schema hidraulica a unei centrale pe combustibil solid , cu temperaturile citite de cei 5 senzori, si cateva relee care sa imi comande pompele , ventilatoarele , electrovanele ... Deocamdata sunt in stadiul de proiectare , inca nu stiu concret ce vreau , dar vreau sa fac o automatizare care sa arate si bine sa ma ajute si cu reducerea consumului de combustibil . Inca ceva : un afisaj de tableta de 7" se poate face sa fie comandat de catre placuta Arduino ? sau eventual , tableta sa primeasca date de la arduino si sa le afiseze ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mai degraba cu tableta, sa trimiteti date prin bluetooth dela Arduino si printr-o aplicatie Android sa vedeti datele pe tableta...

   PSȘ afisajele grafice sunt controlate de microprocesoare pe 32 sau 64 biți la 1Ghz, iar Arduino are un microcontroler pe 8 biți la 16MHz

   Ștergere