joi, 21 iulie 2016

Radio FM cu RDA5807 si.. Arduino


   Fata de modulul de radio FM cu integrat TEA5767, cel cu RDA5807 are in plus control digital al volumului in 16 trepte (0 la 15) si ofera informatii RDS transmite de cele mai multe posturi (frecventa, nume post radio, alte informatii), dar se alimenteaza la 3,3V.
   Modulul FM are aceeasi dimensiuni si aceiasi configuratie a pinilor ca si la TEA5767, cu conexiuni la 2mm distanta la care am facut un modul adaptor la pas de 2,54mm:
 
   Desi sunt cateva site-uri cu informatii, m-am oprit la unul rusesc (http://full-chip.net/arduino-proekty/97-cifrovoy-fm-priemnik-na-arduino-i-module-rda5807-s-graficheskim-displeem-i-funkciey-rds.html)
care urmatoarea schema:
   Dupa ce am studiat sketch-ul, am constatat ca are elemente de limba spaniola, asa ca am dat de materialul dupa care s-a inspirat rusul: Arduino Radio RDA5807 con RDS LCD Nokia 3310
   Am incarcat sketch-ul din articolul rusesc, cu mici modificari la conectarea afisajului, schema devenind:
   Am folosit mufa jack sterea de la modulul cu TEA5767 si montajul arata asa:
   Pe ecran am informatiile, functie de meniul in care sunt:
- cautare automata:
- informatii:
- cautare manuala:
- volum (de la 0 la 15):
   Am facut si niste filmulete, fara a conecta un sistem de amplificare audio:
  
   Versiunea optimizata a programului, care afiseaza frecventele mai mici de 100MHz ca 89,5MHz nu 089.5MHz este RDA5807_fmradio_3buttons_ver0.ino.
   Ulterior, am pus si un sistem audio, dupa cum se vede in filmuletul radio FM cu RDA5807 si afisaj de Nokia 5110 (3)
   Am modificat sketch-ul pentru a avea si memorarea frecventei si nivelului volumului, acesta devenind RDA5807_fmradio_3buttons_ver1.ino
   La prima incarcare se activeaza liniile pentru scrierea unor valori initiale:
apoi se dezactiveaza:
   In filmuletul radio FM cu RDA5807 si afisaj de Nokia 5110 (4) se vad noile facilitati:

16 comentarii:

  1. Salut,
    Dupa materialul de la http://seta43.hol.es/ mie imi iesise ca aici : https://drive.google.com/open?id=0B6GN3A9w-wA7N1YydHB3bGNwS1k (nu am avut nici un display nokia si am adaptat pe un TFT de 1.44) insa partea de RDS nu prea pare sa mearga desi din filmuletul tau si al lor merge. Mie foarte rar mi-a afisat ceva citibil asa cum se poate vedea si poza. Posibil sa-mi fi scapat ceva dar nici nu prea mi-am chinuit cu el ca vreau sa-i adaug un RTC si sa-l afisez in locul RDS-ului.
    Super OK (multumesc pt idee si efort)) e partea ta cu memorarea ultimului canal si nivelul volumului, ceea ce am adaugat si testat si la mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu am insistat pe partea spaniolului... modifica si incarca versiunea rusului..
    apar informatii bune daca semnalul e bun (antena dintr-un fir de 2-3m) si curat.. apare bruiaj de la sursele in comutatie.. ideal ar fi una liniara...

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am inspirat si de la http://mathertel.blogspot.ro/2014/10/an-arduino-library-for-fm-radio-chips.html si facind adapari mi-a iesit si RDS-ul rezultind codul de aici: https://drive.google.com/open?id=0B6GN3A9w-wA7MUhWS0o4dmlmM1U.
    Inca nu l-am pus pe o sursa separata, e inca alimentat din laptop si are o antena de jumatate de metru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Armasescu Cezar 8 mai 2017 (cezaar_armasescu@yahoo.com)
    Buna ziua,
    Foarte bun articolul, l-am realizat si functioneaza bine,ca si toate celelalte montaje realizate dupa articolele dvs. fapt pentru care va apeciez mult toate realizarile. Am realizat si montajul cu LCD1602 si desemenea functioneaza bine. Indraznesc sa va intreb daca stiti unde pot gasi sketch-l pentru un radio fm cu RDA5807M care sa afiseze doar frecventa statiilor pe un displei 4 digit 7-segment de 0,36" si modificarea frecventei cu 2 butoane (up si down). Variata aceasta ar ocupa mai putin spatiu in caseta in care intentionez sa amplasez montajul.
    Multumesc foarte mult si scuze pentru deranj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu a avut nevoie nimenu nu exista acel sketch... din pacate momentan stau rau cu timpul liber, dar daca nu uit o sa modific un sketch... cel mai bine adu-mi aminte peste vreo 2-3 saptamani ;)

      Ștergere
    2. Armasescu Cezar 8 mai 2017 (cezar_armasescu@yahoo.com)
      Asa voi face.
      Multumesc foarte mult pentru amabilitate.

      Ștergere
  5. Cum s-ar putea inseria nivelul bateriei 3,7v ?

    RăspundețiȘtergere
  6. adica vreti sa alimentati cu o baterie de 3,7V ... ca sa obtineti 5V folositi un modul stabilizator step-up, cum e cel de la https://ardushop.ro/ro/electronice/150-modul-ridicator-tensiune-09v-5v-la-5v-600ma-iesire-usb-step-up.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua! Din păcate, mie intră numai in Mono, indica litera M, şi niciodată nu apate în S, adică în stereo . Semnalul e suficient de mare. Trebuie să modific softul, să intră şi ìn stereo? Mulțumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e destul de vechi articolul, dar eu observ 2 difuzoare cand este semnal stereo, nu apare S la stereo...

      Ștergere
  8. Hello how can I block the idle frequency sound on the radio
    interference noise for example:
    sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. for me is an old project... I tested a 6 years ago... try to use an linear voltage regulator like LM7805, not DC-DC step down .... or try to use a battery for tests... move radio outside...

      Ștergere
  9. Salut, fac si eu un radio FM, am o intrebare. Cum funcționează anularea zgomotului RDA5807? Nu vreau să aud zgomotul la frecvențe goale. Există vreo modalitate de a o preveni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. proiectul e facut in 2016, dar am urmarit filmuletele.. nu par zgomote in timpul cautarii sau in lipsa semnal...

      Ștergere
    2. https://github.com/pu2clr/RDA5807/blob/master/RDA5807.cpp

      void RDA5807::setSoftmute(bool value)
      {
      reg04->refined.SOFTMUTE_EN = value;
      setRegister(REG04, reg04->raw);
      }

      Ștergere