luni, 28 aprilie 2014

Sisteme de comanda radio folosind HT12E si HT12D

   Sistemele de transmisie a datelor sau comenzilor la distanta scurta, si nu numai, trebuie sa fie cumva "codate" pentru evitatarea receptionarii unor comenzi false, de la un alt emitator sau de la un semnal aleator.
   Pe piata se gasesc mai multe integrate "pereche" care asigura codarea, resepctiv decodarea informatiilor transmise, iar eu m-am oprit la perechea HT12E/HT12D produsa de Holtek.
   Integratul codor de tipul HT12E se poate alimenta cu tensiune de la 2,4V pana la 12V, fiind utilizat inclusiv in telecomenzile alarmelor de masina sau pentru acces garaj.
   HT12E poate fi pus pe una din 28 adrese (A0..A7) si permite 4 comenzi (AD8..AD11), iar frecventa de lucru este functie de o resistenta externa si tensiunea de alimentare.
   O schema de aplicatie recomandata de producator este:
 iar una simplificata:
   Valoarea rezistentei externe se alege din graficul de mai jos:
   Eu vreau sa alimentez emitatorul de la 3V, deoarece nu am nevoie de distanta mare de comanda (cu cat tensiunea de alimentare este mai mare, emitatorul are puterea de emisie mai mare), iar frecventa de oscilatie recomandata in fisa de catalog (datasheet) este de 3kHz, rezulta ca trebuie sa pun o rezistenta de 820k.
   Partea de decodare cu HT12D are schema tipica de conectare:
   Tensiunea de alimentare este tot intr-un domeniu larg, de la 2,4V la 12V, iar adresele sunt tot 28, ca numar si 4 comenzi (D8..D11).
   Rezistenta externa se alege in functie de frecventa necesara pentru decodorul HT12D si de tensiunea de alimentare.
     In cazul meu, frecventa decodorului trebuie sa fie de 150kHz (de 50 de ori mai mare ca a codorului), iar tensiunea de alimentare o aleg a fi 5V (pentru a putea interactiona ulterior cu o placa Arduino), asa ca valoarea necesara este de 51k.
   Dupa cum apare si in schemele tipice, ele se pot conecta la module de emisie, respectiv receptie pe aceeasi frecventa (cele uzuale sunt pe 315MHz sau 433MHz).
   Cand m-am gandit sa le folosesc, am gasit pe piata, la TME, pe HT12E in varianta SMD, iar pe HT12D in varianta THT, clasica, asa ca am desenat cablajele dupa acestea:
2.mai.2014
   Am reusit sa asamblez un emitator si 2 receptoare sa vad cum se comporta si am facut si 3 filmulete:

12 comentarii:

  1. Un amplificator de radiofrecventa de 1W atasat emitatorului , ar fi bun pentru alarma anti-furt scuter sau bicicleta
    Am vazut in spania asa ceva , receptorul era rotund si se prindea pe reverul sacoului sau pe buzunar cu o clema elestica
    Banuiesc ca la 1W atinge lejer o arie de 500-600m ca sa nu mai vorbim de emitatoarele gsm care trimit sms pe telefon
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Se poate cu un modul de genu sa emit niste pachete de date si aunume un cod in ceva care sa fie preluate pe cabluri acel cod ...si anume sa nu am receptor ci doar sa emit si semnalul cu acel cod sa fie injectat prin cabluri??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica sa "flood"-ezi o transmisie? chiar daca as stii nu ti-as spune...

      Ștergere
  3. Se poate comanda un servo de la un joystick PS - pot de 150k ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. evident ca se poate.. dar nu-s suficiente doar cele 2 integrate.. trebuie 2 microcontrolere sau 2 Arduino pentru codar pozitie potentiometru, respectiv decodare si conanda servo.. imi trebuie mai multe detalii

      Ștergere
    2. E nevoie si de ADC+DAC ?

      Ștergere
  4. As dori sa stiu daca se poate construi un sistem wireless (RF, nu IR) pentru reglare volumului audio la distanta (cel putin 50m), telecomanda sa fie cu potentiometru, nu cu 2 butoane . Vreau sa controlez de la distanta iesirea audio a unui player ce intra intr-un amplificator audio. Din cate am vazut pe internet ar fi 2 posibilitati : ori mecanic prin controlul unui motor in pasi ce actioneaza potentiometrul, ori integral electronic. Daca ma poate ajuta cineva ma poate contacta : eugen_dragan@yahoo.com sau 0722334505. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se poate.. doar ca pe telecomanda aia se pot folosi si 2 butoane (creste/scadere volum), nu neaparat potentiometru... la receptor se pot folosi ambele variante... totul se rezuma la bani si aspect...

      Ștergere
  5. Buna ziua,
    Imi cer scuze pentru aceasta intrebare, dar chiar nu ma descurc, m-am tot uitat la acel grafic, dar nu reusesc sa-mi dau seama, poate ma puteti ajuta dvs.
    Daca alimentez ambele circuite(codor+decodor) cu 9V, ce rezistente ar trebui sa folosesc?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e un proeict vechid e 3 ani, asa c anu pot sa-ti raspund pe loc... o sa am uit in datasheet si in ce am scris aici si o sa-ti raspund ;)

      Ștergere
    2. m-am uitat pe datashet-urile integratelor si pentru alimentarea la 9V atat pt emitator (HT12E), cat si pentru receptor (HT12D), gasesti usor (daca vrei)m urmatoarele:
      1) frecventa emitator HT12E de 4,5kHz gasim din grafic rezistemta de 680k, iar la receptor cu HT12D frecventa de 50 ori mai mare (220kHz) rezulta R = 43k
      2) frecventa emitator HT12E de 5,5kHz gasim din grafic rezistemta de 560k, iar la receptor cu HT12D frecventa de 50 ori mai mare (275kHz) rezulta R = 33k
      incearca din cele 3 seturi de valori, una pe site si 2 aici sa depistezi si tu ce valori trebuie...

      Ștergere