Placa are 2 leduri, unul rosu (in partea stanga jos) conectat la GPIO16 (sau D0) si unul albastru (in partea dreapta sus) conectat la GPIO2 (sau D4). Ele sunt conectate la Vcc (3,3V0 deci se aprind pe logica negativa - LOW).
Led-ul rosul poate fi recunoscut ca led intern (BUILTIN_LED) in programul Arduino.
Eu aveam deja placa NodeMCU instalata in programul Arduino. asa ca am copiat doar libraria Cayenne-MQTT-ESP8266 (asta e nevoie pentru microcontorlerul ESP8266 care echipeaza placa de dezvoltare).
Pentru a folosi acest server, trebuie sa va faceti cont si sa va instalati pe telefon aplicatia Cayenne.
Alegand placa "Generic ESP8266", ni se ofera un program minimal (care se gaseste si in exemplul librariei), in care trebuie sa inlocuim numele retelei Wi-Fi si parola, respectiv 3 valori unice pentru canalul ce il vom folosi:
Am adaugat partea de senzor DHT(in cazul meu), dupa cum se vede in sketch-ul de la NodeMCU_DHT22_Cayenne.ino. Senzorul este alimentat de la un pin de 3,3V si GND, iar pinul de date este conectat la GPIO5 (adica D1).
Pe ecranul telefonului, pe care am instalat aplicatia Cayenne apar datele trimise (temperatura si umiditatea):
Se poate vedea istoricul valorilor, pe fiecare parametru in parte, pe PC sau telefon:
pe PC indicatiile sunt de forma:
In sketch am pus sa se aprinda ledul rosu daca temperatura este mai mare de 25 grade (ca un indicator de depasire temperatura) , iar ledul alabastru se aprinde cand se depaseste pragul de 60% la umiditate.
De pe pagina Cayenne, se pot pune avertizari, cum am pus eu (de test) sa imi trimita mesaje daca s-a depasit temperatura si daca s-a depasit umiditatea.
Aceste avertizari se pot activa sau dezactiva si de pe aplica de telefon, dar modificarea parametriilor doar de pe PC (prag actionare, etc).
Am facut si 2 filmulete in care prezint ce am scris mai sus:
Ulterior, am adaugat si un buton, urmarind indicatiile de pe site si am un led controlat de pinul GPIO0, adica D3). El este inseriat cu o rezistenta de 100 ohmi si circuitul se inchide la GND (deci se foloseste logica de comanda normala - HIGH pentru aprins), sketch-ul folosit este NodeMCU_DHT22_button_Cayenne.ino
Deoarece am intrat in posesia unui shield de afisaj LCD1602 cu butoane (taste) si am primit o solicitare pentru a transfera un proiect de termostat cu contorl de umiditate pe acesta, am considerat ca e un proiect interesant de creat.
In prima faza am studiat modul de conectare a pinilor la afisaj si conectarea butoanelor la intrarea digitala (functie de butonul care se apasa, exista pe intrare analoica A0 o tensiune diferita).
Pinii liberi sunt prezentati in imaginea de mai jos:
Pe partea de jos exista grupul de alimentare, cel din dreapta, iar in stanga intrarile analogice A1..A5, din care se pot folosi A4 si A5 pentru comunicatia i2c (pentru a folosi un modul de ceas RTC cu DS1307 sau DS3231). In partea de sus, in stanga sunt pinii digitali nefolosti:
Schema shiledului folosit de mine este
Partea de configurare a afisajului este
tinand cont ca si pinul D10 este folosit pentru controlul luminii de fundal.
Dupa ce m-am familiarizat cu aceasta placa (shield), am modificat programul termostatului cu controlul umiditatii, care a fost prezentat in articolele:
- Termostat cu control umiditate (higrostat)
Sketch-ul LCD1602shield_thermostat_humidity_ver1s0.ino e derivat din cel din primul articol (fara memorare date in EEPROM) si are modificari la partea de depistare a apasarii butoanelor (care sunt intr-un divizor rezistiv pe o intrare analogica, nu butoane la care se citesc starile digitale apasat/neapasat) si sunt modificari la partea de conectare a senzorului la intrarea D13, iar iesirea pentru comanda a rezistentei de incalzire (centralei) este la D11, iar sistemul de comanda a umiditatii este la D12.
Am facut 2 filmulete in care prezeint functionarea acestui termostat, fiind similara cu a celor dinainte:
- alt termostat cu control umiditate folosind Arduino
Pe ecran apar, pe randul de sus, temperatura si umiditatea relativa a aerului, iar pe randul de jos, in dreptul fiecarui parametru, daca este sub valoarea dorita (BELLOW), peste (OVER) sau in domeniul dorit (OK).
Pe ecran pot apare urmatoarele stari:
- temperatura reala sub pragul dorit si umiditatea peste pragul dorit (led rosu aprins pentru a comanda o rezistenta sau centrala, iar led galben aprins pentru a se deschida o fereastra sau comanda un ventilator pentru eliminare umiditate)
- temperatura mai mare decat cea dorita si umiditate mai mare decat cea dorita (led rosu stins pentru a fi depuplata rezistenta sau centrala, iar led galben aprins pentru ca sa se inchida o fereastra sau fi oprit un ventilator pentru eliminare umiditate)
- temperatura reala sub pragul dorit si umiditatea peste pragul dorit (led rosu aprins pentru a comanda o rezistenta sau centrala, iar led galben aprins pentru ca sa se inchida o fereastra sau fi oprit un ventilator pentru eliminare umiditate)
Pentru reglaje sunt folosite doar 3 butoane: SELECT, UP, DOWN (selectie, crestere si descrestere valoare). Daca se apasa butonul SELECT se intra in meniul de reglare temperatura
din UP sau DOWN se creste sau scade valoarea
se apasa iar butonul SELECT pentru a trece la reglajul histerezisului de temperatura
Daca se paasara iar butonul SELECT se trce la reglarea pragului de umiditate
si la o noua apasare aa cestui buton SELECT se trece la reglarea histerezisdului de umiditate
O noua apasare a butonului SELECT va duce la intrare ain modul de termostat.
Pentru a intelege reglarea temperaturii si histerezisului, vedeti desenul care a fost prezentat in primul articol:
Temperatura dorita (temperature set) este pragul al acare rezistenta de incalzire este oprita, iar la scadearea temperaturii sub temperatura dorita minus histerezis, rezistenta de incalzire este reconectata.
Deoarece se poate intra din greseala in meniul de reglaj prin apasarea butonului SELECT si se doreste revenirea rapida, se poate apasa butonul LEFT <-. Pentru intrarea in meniul de reglaj se poate folsosi si tasta RIGHT -> in loc de SELECT pentru a trece la reglajulaltui parametru.