Fata de ceasul realiza in articolul anterior, am schimbat modul modul de afisare, dar si posibilitatea de afisare a informatiei in 3 limbi: engleza, romana sau engleza, prin schimbarea unei variabile din sketch-ul HDLO2416_DHT_RTC_adj2.ino:
Daca se apasa butonul MENIU de intra in modul de reglare, din butonul PLUS se creste valoare actuala a paramentrului, cand ajunge la maxim revine la minim, dupa fixare valoare se trece la parametrul urmator prin apasarea butonului MENIU:
- reglaj ora:
- reglaj minute:
- reglaj an:
- reglaj luna:
- reglaj zi
- reglaj zi din saptamana (1 - luni, 2 - marti, etc):
Schema de conecate este aceeasi:
Am facut filmulete pentru a prezenta modul de functionare si reglaj:
Intr-un articol precedent, am realizat un ceas cu date meteo (umiditate si temperatura) cu date pe afisaje deosebite HDLO-2416. Aceste afisaje le-am primit de la dl. Janos Baricz si din discutii telefonice depsre proiect, am considerat ca e mai bine sa pun si reglaj al orei si al datei.
Schema de conexiuni este similara celei anterioare, doar ca am adaugat 2 butoane, unul de meniu si unul de crestere valoare:
,
iar afisajele sunt conectate cu un 74HC138 astfel:
Dupa apasarea butonului MENIU se intra in modul de reglaj:
- ora (exemplu: 16, se apasa tasta PLUS, apare 17, se reepta, se ajunge la 23, se mai apasa o data, apare 0, apoi 1, etc, dupa care se apasa pe MENIU si apare meniul urmator)
Din sketch se poate selecta limba in care sunt prezentate informatiile, astfel, daca variabila limba = 1 este se selectata limba egleza, iar daca limba = 2 este selectata limba romana.
de data asta am folosit un carton pe care l-am taiat cu un cutter, iar gaurile le-am dat cu bormasina cu burghiu de 5mm diametru, i-am facut si un suport din carton.
Am folosit doar leduri recuperate, unele din montaje vechi, altele din "brichete cu luminita", ledurile rosii le-am pus cate 2 in serie si cu o rezistenta de 150-220 ohmi, iar celelalte (verzi, galbene, albe, albastre, etc) sunt inseriate cu rezistente de 220-470 ohmi (cu,m am avut la indemana).
Circuitul este cam asa:
Am folosit ultima versiune de sketch de la bradutul anterior, marind numarul de canale de comanda (17 acum: D2-D13 si A0-A5), acum sketch-ul este christmas_tree_17channels.ino.
Am facut mai multe filme cu bradutul neranjat prea mult:
Am primit de la Cristian Dorobantescu, in preajma sarbatorilor de iarna, piesele printate 3D pentru un robotel biped, si anume modelul Otto (ca-s mai multe modele inrudite).
Piesele au fost printate folosind fisierele din articolul Otto - build you own robot in two hours! de pe Instructables.
Am descarcat fisierul care contine indicatii de asamblare (OTTO_InstructionManual_V03.pdf) si am comparat cu ce am primit:
Dupa ce l-am asamblat provizoriu (cu 3 servo identice si unul diferit, ca asa am avut la indemana, o placa Arduino Nano cu ATmega168 si cablaj adaptor) si am incarcat sketch-ul din articol (OTTO_smooth_criminal.zip) am facut filmuletul Robot Otto - primul test (preliminary test)
Mi-am dat seama ca solutia de a introduce direct axele servomotoarelor in niste gauri printate nu e buna, asa ca am adaptat tijele care vin cu servomotoarele G9, pentru a sta a trebuie sa ma folosesc de pila si bornmasina.
In prima etapa am fixat servomotoarele in corp si am fixat cu hosuruburi modelul de brat cu o parte pe picioare, de asemenea, am mai pilit la orificiul pentru conectorul miniusb.
Deoarece servomotoarele trebuie sa fie la 90 grade cand se asambleaza, am facut un sketch pentru a ma ajuta la pozitionare (Otto_servo_position_test1.ino), de asemenea, am facut si filmulete, pentru a fi mai usor si altora:
- asamblare si teste robot Otto (1)
Dupa asta am conectat si celelalte 2 servomotoare si le-am pus brate cu 2 parti laterale si le-am pozitionat pentru a stii cum e pozitia normala, dupa cum se vede si in filmuletul asamblare si teste robot Robot Otto (2)
Am trecut la partea de adaptare a talpilor la picioare, pentru asta a trebuit sa si pilesc deoarece peretii talpilor la "glezne" era prea grosi si nu se fixau bine servomotoarele.
dupa care a fost putin cosmetizat, punaindu-se o gura
si apoi si nas, dar si o gura mai mare:
si a fost din nou facut un filmulet, care se numeste robot Otto (2)
Am descarcat librariile si sketch-urile de la https://github.com/OttoDIY/OttoDIY, am conectat si senzorul ultrasonic de distanta si am pus sketch-ul Otto_smooth_criminal_ultrasonic.ino modificand o linie sa fie pe modul de dans daca "apare ceva in fata ochilor" deoarece nu voiam sa pun si butoane:
in
Pentru a incarca acest sketch a trebuit sa pun o placa Arduino nano cu ATmega328 pentru ca nu are loc programul, chiar si asa apra tentionari ca memoria e folosita cam la limita.
si observand ca in pauza daca nu se opreste exact cum trebuie e o zona cand cel putin un motoras de pe servo "bazaie" ca nu e la pozitia exacta, asa ca in asteptare le-am dezactivat folosind functia detash():
De asemenea, am pastrat configuratia din schema originala
deci schema ramane aceeasi (eu nu am buzzer-ul pus si nici baterii, momentan):