luni, 4 iulie 2016

Sistem masurare si control umiditate sol (2)

   In articolul anterior am prezentat modul cum se poate masura si controla umiditatea din sol (pentru un ghiveci sau sau o zona mai mare), utilizand o metoda originala de reducere a efectului de electrocoroziune prin alimentarea pentru scurt timp a senzorilor si apoi pauza de repaus.. de data asta avem indicatii si cat timp a trecut de la ultima udate, folosind functia millis() care contorizeaza timpul in ms de cand e pornita placa Arduino, numarul returnat la apelarea acestei functii este pentru cca 50 zile, dupa care revine la zero, dupa cum se poate citi in materialul de la https://www.arduino.cc/en/Reference/Millis. Oricum eu am facut sa se afiseze maxim 999 ore si 59 minute care fac cam 42 de zile, arhisuficient pentru un ghiveci..
   Schema de conectare este aceeasi:
   Sketch-ul folosit este lcd1602_i2c_umditatesol_ver2.ino si avem aceleasi situatii, cand se masoara rar umiditatea cand ea este mai mare decat reglata:
iar cand umiditatea este scazuta si porneste pompa, masuratorile sunt mai dese:
   Am facut si un filmulet numit masurare cu afisare date si control umiditate sol cu Arduino (3) in care prezint modul de functionare al acestui montaj:
PS: Am facut o mica modificare in sketch si am si versiune in engleza a informatiilor:

9 comentarii:

  1. Buna seara, sper ca veti citi aceasta solicitare! Sunt absolut incepator in arduino si urmaresc toate tutorialele si aplicatiile prezentate. Doresc sa realizez pana da caldura sistemul masurare si control umiditate sol. Am incarcat sketch-ul dar da eroare la compilare. Am problema o da la pornirea afisajului. Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca nu aveti libraria pentru afisajul LCD1602 cu interfata i2c, o s-o trimit pe mail...

      Ștergere
    2. Am descarcat o librarie, se pare ca nu este cea corecta. Multumesc mult.

      Ștergere
    3. Amdecrcat libraria de pe https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal, am incercat sketch-ul prezentata la http://nicuflorica.blogspot.ro/2014/03/interfata-i2c-la-lcd-pentru-arduino-ii.html, chiar m-am jucat un pic si eu facand mici modificari in sketch (print si delay) si functioneaza foarte bine.

      Ștergere
  2. inainte de a trimite libraria, am testat-o pe un program Arduino, si mergea... cam ciudat, in fine, bine ca s-a rezolvat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost interesanta experienta dar am rezolvat-o. A trebuit sa dezarhivezsketch-ul si sa introduc manual libraria.
      Multumesc.

      Ștergere
    2. important e ca s-a rezolvat...

      Ștergere
    3. nu cumva s trebuit sa descarcati si sa dezarhivati LIBRARIA ? apoi mutat in directorul LIBRARIES, cum va scrisesem in mail ????

      Ștergere
  3. Imi cer scuze, dar nu am primit mail-ul. Da asa am procedat, cand nu a vrut sa accepte arhiva am dezarhivat si am mutat in LIBRERIES.

    RăspundețiȘtergere