ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

luni, 20 mai 2013

Cum facem o "masina de spalat cu butoi"

   Avand o situatie in care am o masina de spalat automata veche (AEG Lavamat Regina 804), pe care am reusit s-o reconditionez cu furtunele luate de la REMONI Oradea, si nu este apa curenta, iar apa in fantana este insuficienta, m-am gandit sa rezolv cumva problema. Cea mai "curata" este aceea in care se foloseste un hidrofor care se alimenteaza dintr-un butoi sau, daca se poate si exista apa suficienta, dintr-o fantana.
   Prima solutie a fost alimentarea masinii cu un butoi pus la inaltime (eu am incercat la cca. 1,5m.. daca se pozitioneaza mai jos apar probleme in alimentarea cu detergent), dar facand rost, cu ajutorul lui Cristi, de o pompa de evacuare, m-am gandit s-o folosesc pe post de pompa de admisie, care sa traga apa ddintr-un butoi montat pe podea.
   Pe piata se gasesc asemenea masini de spalat numite "masini de spalat cu butoi" care au asemenea adaptare, dar cei care le vand considera ca e un mare secret si iti trebuie un coeficient de inteligenta cel putin cat al lui Einstein s-o faci singur, fara o documentatie, pe care bineintels nu vor s-o faca publica, costul unei adaptai la una clasica costand cca. 70 lei.
   Dupa ce am mai studiat problema sper sa o pot rezolva astfel: motorul pompei sa fie alimentat in acelasi timp cu electrovalva de admisie, care la randul ei este comandata de un contact al presostatului.
   Pompa care o am este produsa de Asko, model M188, si are un consum de 40W (cca. 0,2A)
 
   Deoarece nu am informatii ce curent suporta contactele presostatului, m-am gandit sa folosesc un releu electronic de comanda (ceva in stilului releelor electronice, numite SSR), care sa fie comandat de tensiunea de pe bobina electrovalvei...

   Acest releu se poate cumpara sau construi, folosind un optocuplor dedicat MOC3021 si un triac, cum mai prezentasem eu un articolul Comanda triac/tiristor cu izolare optica doar ca tensiunea de comanda o sa fie cea de 230V, asa ca LED-ul din optocuplorul de comanda il alimentez cum e prezentat in articolul Lampa de veghe de 3W cu 4 LED-uri.
   Am desenat cu ajutorul programului Eagle PCB Editor schema:
rezultandu-mi un cablaj astfel:   Curentul de comanda va fi mult mai mic (10-15mA) decat cel consumat de motor (0,2A=200mA) si nu ar trebui sa creeze probleme contactului din presostat.


27.5.2013
   Dupa o discutie legata de subiect cu vechiul meu coleg de scoala, Narcis de la MULTITEC am realizat ca e mult mai simplu sa folosesc un releu miniatura cu bobina alimentata direct la 230V/50Hz. Cautand pe net am dat de modelele Omron G2R, care au un curent de mentinere de cca. 5,5mA (rezistenta fiind de 20,2kohmi la care se adauga reactanta).
   Am desenat o varianta cu un releu cu 2 contacte, deoarece era mai ieftin ca cel cu un singur contact (vezi TME):

   Am mai gasit un model (mai ieftin), care are rezistenta de 38,5kohmi, deci un curent mai mic de mentinere; modelul este RM85.
   Am constatat ca aceste relee sunt mai rare asa ca am cautat un alta varianta, un releu la o tensiune mai mare decat uzuala, de exemplu 48Vcc si am ales Omron GR2-1 48DC, care are un curent de mentinere de 11,5mA.
   Am ales varianta de alimentare cu condensator si redresare, pe care a prezentat-o danyk in articolul LED lamp.


PS:  Am gasit la Quintrix un releu bun (model MY2-J sau mai precis MY2-220/240AC), deoarece se alimenteaza la tensiunea retelei si are un curent de mentinere de cca. 5mA, are 2 randuri de contacte, iar acestea pot comuta fiecare consumatori rezistivi de 5A, respectiv puternic inductiv de 2A, deci revin la schema simpla.
   Schema de conectare devine:
 

6.8.2014
   Am reusit sa montez provizoriu pompa la masina de spalat, inclusiv releul si acum am o masina care se alimenteaza din butoi..
   Am facut si 3 filmulete:
02.10.2015
   Deoarece "disparusera" niste poze, le-am pus iar si postez si varianta propusa de Lucian Marogel (lucione_cip) pe forumul electronistilor (elforum) pentru masinile de spalat care au admisie separata pentru prespalare: "cei care au 2 electrovalve (de spalare si limpezire), anuleaza electrovalva de limpezire, taie firul de comanda (cel din triac) si il unesc cu cel de comanda al celei de spalare)":
05.10.2015
   Releele pe care le gasiti pot diferi, asa ca pun si o alta schema de conectare, in care se vede ca bobina releului de 230V~ se alimenteaza de la bornele electrovalvei de alimentare, iar noua pompa se alimenteaza de la tensiunea retelei prin intermediul unui contact normal deschis (ND sau notat NC) al releului: