luni, 20 mai 2013

Cum facem o "masina de spalat cu butoi"

rezumat articol

   Avand o situatie in care am o masina de spalat automata veche (AEG Lavamat Regina 804), pe care am reusit s-o reconditionez cu furtunele luate de la REMONI Oradea, si nu este apa curenta, iar apa in fantana este insuficienta, m-am gandit sa rezolv cumva problema. Cea mai "curata" este aceea in care se foloseste un hidrofor care se alimenteaza dintr-un butoi sau, daca se poate si exista apa suficienta, dintr-o fantana.
   Prima solutie a fost alimentarea masinii cu un butoi pus la inaltime (eu am incercat la cca. 1,5m.. daca se pozitioneaza mai jos apar probleme in alimentarea cu detergent), dar facand rost, cu ajutorul lui Cristi, de o pompa de evacuare, m-am gandit s-o folosesc pe post de pompa de admisie, care sa traga apa ddintr-un butoi montat pe podea.
   Pe piata se gasesc asemenea masini de spalat numite "masini de spalat cu butoi" care au asemenea adaptare, dar cei care le vand considera ca e un mare secret si iti trebuie un coeficient de inteligenta cel putin cat al lui Einstein s-o faci singur, fara o documentatie, pe care bineintels nu vor s-o faca publica, costul unei adaptai la una clasica costand cca. 70 lei.
   Dupa ce am mai studiat problema sper sa o pot rezolva astfel: motorul pompei sa fie alimentat in acelasi timp cu electrovalva de admisie, care la randul ei este comandata de un contact al presostatului.
   Pompa care o am este produsa de Asko, model M188, si are un consum de 40W (cca. 0,2A)
 
   Deoarece nu am informatii ce curent suporta contactele presostatului, m-am gandit sa folosesc un releu electronic de comanda (ceva in stilului releelor electronice, numite SSR), care sa fie comandat de tensiunea de pe bobina electrovalvei...

   Acest releu se poate cumpara sau construi, folosind un optocuplor dedicat MOC3021 si un triac, cum mai prezentasem eu un articolul Comanda triac/tiristor cu izolare optica doar ca tensiunea de comanda o sa fie cea de 230V, asa ca LED-ul din optocuplorul de comanda il alimentez cum e prezentat in articolul Lampa de veghe de 3W cu 4 LED-uri.
   Am desenat cu ajutorul programului Eagle PCB Editor schema:
rezultandu-mi un cablaj astfel:



   Curentul de comanda va fi mult mai mic (10-15mA) decat cel consumat de motor (0,2A=200mA) si nu ar trebui sa creeze probleme contactului din presostat.


27.5.2013
   Dupa o discutie legata de subiect cu vechiul meu coleg de scoala, Narcis de la MULTITEC am realizat ca e mult mai simplu sa folosesc un releu miniatura cu bobina alimentata direct la 230V/50Hz. Cautand pe net am dat de modelele Omron G2R, care au un curent de mentinere de cca. 5,5mA (rezistenta fiind de 20,2kohmi la care se adauga reactanta).
   Am desenat o varianta cu un releu cu 2 contacte, deoarece era mai ieftin ca cel cu un singur contact (vezi TME):

   Am mai gasit un model (mai ieftin), care are rezistenta de 38,5kohmi, deci un curent mai mic de mentinere; modelul este RM85.
   Am constatat ca aceste relee sunt mai rare asa ca am cautat un alta varianta, un releu la o tensiune mai mare decat uzuala, de exemplu 48Vcc si am ales Omron GR2-1 48DC, care are un curent de mentinere de 11,5mA.
   Am ales varianta de alimentare cu condensator si redresare, pe care a prezentat-o danyk in articolul LED lamp.


PS:  Am gasit la Quintrix un releu bun (model MY2-J sau mai precis MY2-220/240AC), deoarece se alimenteaza la tensiunea retelei si are un curent de mentinere de cca. 5mA, are 2 randuri de contacte, iar acestea pot comuta fiecare consumatori rezistivi de 5A, respectiv puternic inductiv de 2A, deci revin la schema simpla.
   Schema de conectare devine:
 

6.8.2014
   Am reusit sa montez provizoriu pompa la masina de spalat, inclusiv releul si acum am o masina care se alimenteaza din butoi..
   Am facut si 3 filmulete:
02.10.2015
   Deoarece "disparusera" niste poze, le-am pus iar si postez si varianta propusa de Lucian Marogel (lucione_cip) pe forumul electronistilor (elforum) pentru masinile de spalat care au admisie separata pentru prespalare: "cei care au 2 electrovalve (de spalare si limpezire), anuleaza electrovalva de limpezire, taie firul de comanda (cel din triac) si il unesc cu cel de comanda al celei de spalare)":
05.10.2015
   Releele pe care le gasiti pot diferi, asa ca pun si o alta schema de conectare, in care se vede ca bobina releului de 230V~ se alimenteaza de la bornele electrovalvei de alimentare, iar noua pompa se alimenteaza de la tensiunea retelei prin intermediul unui contact normal deschis (ND sau notat NC) al releului:

82 de comentarii:

  1. este bine de studiat si articolul "Masinile romanesti automate de spalat rufe AUTOMATIC - Cugir AUTOMATIC - 12 programe & AUTOMATIC SUPER - 16 programe" scris de dl. Emil Matei si postat la http://www.emil.matei.ro/cugir.php

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge și la mașinile noi de spălat sau doar la astea mai vechi

      Ștergere
  2. Deci dacă ridic un butoi la 1,5m ar functiona o masina de spălat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ridici butoiul va merge dar in 2 minute cit se deschide valva masini nu cred ca va putea intra 40 de litri de apa iti vor intra probabil 10 15 litri deci degeaba iti trebuie presiune

      Ștergere
    2. am mai spus... daca nu e presiune, apa nu parcurge toate compartimentele de la detergent si ce mai e pe acolo...

      Ștergere
    3. Butoiul trebe ridicat doar sa ajunga apa in masina , n-ui musai sa aiba presiune doar ca trebuie sa astepti mai mult pana intra apa in masina.
      Si electrovalva nu sta 2 minute ci sta pana ajunge apa la un nivel (asta la masinile mai vechi ce nu au programatoare electronice) Se baga detergentul in cuva.
      Daca este criza de apa dai un program fara prespalare sau multe clatariri.
      Apa de la fantana este de preferat a trece printr-un filtru de dedurizare care se gasesc la magazine ,altfel se depune foarte repede calcar pe rezistenta care este mai scumpa decat filtru.

      Ștergere
  3. mie mi-a mers, dar debitul de apa prin compartimentele pentru detergent este mic si uneori nu-l ia pe tot, ramanand apoi ceva "pietrificat".... dar poti pune manual niste apa, la spalare in acel compartiment..
    cum am mai zic, cel mai "curat" e un hidrofor care se alimenteaza dintr-un butoi... sau ce incerc eu acum, ca e folosit de mult timp..

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-a mers, si merge chiar f bine. Am luat acelasi omron my2 si o pompa evacuare de pe net noue de 90 w. Am stat doua ore si acum merge bine.Observ ca apa trebuie pusa intr-un butoi de vreo 100 litri ptr a ajuta putin si pompa, in rest este totul ok. Singura modificare la masina a fost eliminarea electrovalvei la alimentarea cu apa. pana acum costul operatiunii este de 200 ron.

    RăspundețiȘtergere
  5. daca punem butoiul sus mai trebuie schimbat ceva la ea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu cum sa iau textul asta, daca e intrebare raspunsul e NU, daca e la misto, atunci raspunsul e altul...

      Ștergere
    2. nu e la misto am ridicat butoiul mai sus dar tot nu merge ce trebuie sa mai facdecat sa conectez furtunul de alimentare la butoi marca masini e finlux va rog raspundeti nu e misto chiar nu stiu ce sai fac ii trebuie ceva de desfacut sau nu stiu ce sa zic am nevoie de un raspuns.mersi

      Ștergere
    3. Chestia cu butoiul merge la masinile mai vechi fara programatoare electronice. Sau daca au programatoare electronice sa nu fie echipate cu senzori de debit ca in acest caz va trebui sa ai presiune ca la retea sau un circuit electronic care sa insele senzorul.

      Ștergere
  6. butoiul trebuie ridicat la 3-4m inaltime... minim....

    RăspundețiȘtergere
  7. o solutie simpla !!! schimbati diametrul furtunului de alimentare ,, butoi >masina de spalat ,,

    RăspundețiȘtergere
  8. pentru ce sa schimbi diametrul? ca trebuie reductii, etc, si daca nu ai apa curenta??/ de despre asta e vorba... sau e ceva ce nu stim.. rog detaliere la mesaje, ca nu face 'reiting"...

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum se traduce ,,reiting,, ... AAA! bleah !nu ne putem ,rahati ,in limba noastra materna !. pacat ca Pruteanu a murit . Nu ! doresc audienta in RO !. Principiul vaselor comunicante. eu am invatat in generala ,ori la stana ?? ! sincer nu ami aduc aminte acum ,am un lapsus . Vezi ?? debit +presiune +diametru +coloana inaltime ,,pe RO ! diametrul conductei catre pompa .fara ('reiting"...) eu am folosit sistemul asta de alimentare rudimentar pentru o masina de spalat .Descoperit, inventat de persoana dv,,s! acum 7 ani ! constrans de lipsa apei unde locuiam . nu aici in Romania !

    RăspundețiȘtergere
  10. era greu de spus ... sau costa tastatu' (scuze, aparasea pe butoanele fara retinere ale claviaturii)?
    eu nu-s convins de efectul schimbarii diametrului furtunului... si nu am zis nicodata ca am descoperit eu, doar ca m-a derajat replica celor de vand masini de spalat, ca doar ei pot sa faca asta....

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! Vreau sa fac aceasta modificare la masina de spalat a unui prieten care momentan nu are apa curenta. Am deja o pompa de evacuare dintr-o masina de spalat mai veche dar este de 130 de watti. Pot sa folosesc ultimul model de releu prezentat de dvs. mai sus (MY2-220/240AC0 sau trebuie sa caut altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 130W inseamna cam 0,6A deci suporta foarte bine acel releu... astept vesti ...

      Ștergere
    2. Intr-un final am folosit o pompa noua cumparata de la Quintrix (30W-20L/min-75 de lei). Masina de spalat (AEG Lavamat 72620) la prima proba nu voia sa ia detergentul din sertar si scotea niste suntete ciudate,pocnituri asemantoare cu sunetul pe care il scoate un scurt electric :)
      S-a dovedit a fi defect sistemul de repartizare al apei in diversele compartimente din sertar. Erau 3 pinioane de plastic ce se dereglasera. Dupa ce m-am dumirit si am gasit pozitia acestora totul a fost ok,atelajul funtioneaza perfect. Costuri totale operatiune : 160 de lei (deci cu 90 de lei mai putin decat i-au cerut cei din Craiova/Str Raului) + cateva ore de munca din partea mea ( mai mult mi-a luat sa repar masina decat sa montez alimentarea).
      Multumesc mult pentru sfaturi si in primul rand pt. acest articol!

      Ștergere
    3. ceva poze puteti sa-ti transmiteti? am reluat proiectul si vreau sa pun mai multe poze si chiar linkl-uri catre filmulete...

      Ștergere
  12. buna seara ,,,am si eu o masina tehnolux si am incercat cu butoiul cu apa dar nu a mers ce e drept nu am facut schema electrica prezentata de domnul florica ,,,,cam decit wati ar treb pompa de admisie...

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara..
    am incercat si eu schema prezentata mai sus in care este folosit releul MY2-220/240AC.
    Insa am o problema in ceea ce priveste legatura dintre releu si electrovalva masinii de spalat. Practic cand am desfacut masina am observat ca aceasta are doua electrovalve (una care permite apei sa intre in sertarul de prespalare si alta care permite apei sa intre in sertarul de spalare principala ).
    Rugamintea mea este daca puteti sa mi spuneti cum pot sa leg cele doua electrovalve?
    Pot sa le leg la acest tip de releu pe amandoua? Imi trebuie alt releu? va multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. scuze pentru intarzierea raspunsului..pe formul electronistilor este si solutia data de "lucione_cip"( http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=244&t=145121&start=15&hilit=butoi ): " Cei care au doua electrovalve (de spalare si limpezire), anuleaza electrovalva de limpezire, taie firul de comanda (cel din triac) si il unesc cu cel de comanda al celei de spalare. "

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pt raspuns!
      Dar ce ziceti daca as folosi doua relee cate unul pt fiecare electrovalva?

      Ștergere
    2. Saluty , Nu vreau sa fac reclama proasta la releele lui nicu doar ca nu aveti nevoie de ele, se leaga in paralel electrovalva cu pompa de admisie pentruca amandoua lucra la 220v.
      Releele se folosesc doar in cazul cu 2 electrovalve pentru a comuta intre ele si se foloseste doar 2 relee simple la 220v Pot sa va ajut daca ma contactati aladinx36@yahoo.com

      Ștergere
  15. pai... ori doua separate ori unul cu contacte duble tot aia e... sau cum e pe elforum... eu m-as multumi sa mearga bine.. nu prea imi place sa reinventez roata....

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua,am o masina de spalat nemteasca Pestige,cu capac pe sus.am incercat si eu alimentarea la butoi,un butoi de 200 l.ce-i drept nu l-am pus la o inaltime mare,decat 1,5m.dar masina de spalat nu isi trage apa.intrebarea ar fi urmatoarea:sa ridic butoiul mai sus sau sa cumpar o pompa ?

    RăspundețiȘtergere
  17. daca eposibil, ridicati butoiul cu cel putin inca 1m.. daca nu... pompa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna imi puteti da nr de telefon

      Ștergere
    2. nu ma ocup efectiv de asa ceva, am facut oentru mine si am arata cum se face... apelati la un electrician/service local...

      Ștergere
  18. Se rezolva cu o pompa autoclave, eventual la 12v, fara nici o modificare, daca masina e in garantie

    RăspundețiȘtergere
  19. adica hidrofor? pai am scris asta la inceputul articolului... daca nu e vorba de hidrofor, va rog niste explicatii...

    RăspundețiȘtergere
  20. Este o pompa mica care porneste automat cand se deschide un robinet sau in cazul de fata cand deschide electrovalva. Se monteaza pe furtunul de intrare apa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mai numeste pompa cu diafragma presiune, se foloseste la rulote, barci, costa 25 - 50 euro functie de debit

      Ștergere
  21. si cu hidroforu cum se face ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nimic... masina de spalat ramane la fel cum era din fabrica si se leaga furtunul de alimentare la reteaua de apa sub presiune, care o face hidroforu'...

      Ștergere
  22. Salut! Am o masina Electroux care are 2 electrovalve. O electrovalva duce la compartimentul cu detergent iar cealata duce direct in cuva, atunci can sunt pornite amandoua, apa curge prin compartimentul de balsam. In aceasta situatie am folosit 2 relee electromagnetice, cate unul pt fiecare elctrovalva. Eu folosesc acest montaj de mai bine de un an si functioneaza perfect. Pentru mai multe detalii si schema de principiu puteti sa ma contactati: puiudanut97@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va salut! un nr de telefon va rog mult, se poate?

      Ștergere
    2. prefer sa discut aici, eu nu ma ocup de montarea de asemeena instalatii, doar am vrut sa arat si altora cum se face, daca au minime cunostinte tehnice (ceva electrica, electronica si mecanica).. atat... discutand aici vad mai multi si isi pot da cu parerea, ca eu nu le stiu pe toate...

      Ștergere
  23. pt instalatia cu releu MY2 este posibil sa nu functioneze releul din cauza tensiunii scazute in instalatia electrica? pt ca a functionat doar pana si-a luat masina apa si pe urma s-a oprit(s-a stins ledul de la releu).Daca este posibil exista o solutie pt tensiune mai mica?

    RăspundețiȘtergere
  24. pai functioneaza doar cand da drumul la apa, cum e programul masinii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu sa va zic...masina este noua Arctic nu stiu de care.....dar s-a oprit dupa ce a luat apa si la releu s-a stins ledul.Proprietarul mi-a zis ca mai are si alte aparate care nu functioneaza din cauza tensiunii scazute(anumite tipuri de televizoare modele mai noi) .....sau poate e o problema cu masina?

      Ștergere
  25. am gasit asta
    http://www.ebay.co.uk/itm/EATON-MOELLER-xPole-Installationsrelais-1S-230VAC-Z-R230-S-/161514423434?pt=Elektromechanische_Bauelemente&hash=item259b02848a e buna de ceva?

    RăspundețiȘtergere
  26. am atasat citeva fotografii https://plus.google.com/u/0/107497428246551817276/photos

    RăspundețiȘtergere
  27. ideea e ca motorasul pompei consuma 40W deci cam 0,2A... daca pe presostat gasiti cati amperi suporta (la mine scrie 2A), atunci stiti daca mai trebuie acel releu... puteti masura curentul si la electrovalva sau la comun (pompa si electrovalva) si daca este sub curentul pe care il poate suporta presostatul e ok... eu am ales releul acela pentru are un consum redus (0,05A), dar acele reele intermediare pot consuma muolt.. nu stiu acum...

    RăspundețiȘtergere
  28. am o pompa de 700w ce parere aveti ar putea sa o "duca" releul ? care e puterea maxima pe care o poate duce releul respectiv ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. scuze, pentru intarziere... 700W / 230V = 3,04A ... as recomanda un releu cu contacte la 8..10A (pe relee sunt scrisi curentii rezistivi, deci e bine sa aveti o rezerva); daca nu merge si ala indicat de mine....

      Ștergere
  29. as vrea sa cumpar o masina de spalat noua , marca LUXOR LUXOR6KG1000 se poate folosi cu butoiul ? am avut una whirpool model vechi si a mers bine cu butoiul , dar s-a farmat , ce crezi asta merge sa ii pun releu ? daca nu recomandami si mie una sa fie functionala cu "butoiul" multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce am prezentat eu necesita interventia in instalatia electrica a masinii, ceea ce nu cred ca e ok, aceasta fiind noua si in garantie... solutia care o vad eu e sa montati un hidrofor dupa butoi, astfel asigurati presiunea necesara masinii...

      Ștergere
    2. da stiu ca asta ar fi solutia , dar stiti ca hidroforul mai costa ceva , daca cumpar asa ceva http://www.aliexpress.com/item/220V-1-5Bar-automatic-Water-pump-pressure-control-electronic-switch-for-water-pump/2031836688.html?spm=2114.40010508.4.17.qH33Mu , e un site strain sa nu se considere reclama , am vazut si pe la noi prin magazine la pretul de 160 lei , si introduc in butoi o pompa sumersibila si ii montez asta crezi ca ar merge ?

      Ștergere
    3. posibil (eu am gasit-o si la bucata: http://www.ebay.com/itm/220V-Automatic-Pump-Pressure-Controller-Electronic-Switch-Control-For-Water-Pump-/262339418511?hash=item3d14a5d98f:g:-G8AAOSwYmZXKFH9 in link erau 4 bucati vandute in set).. nu stiu exxact cum lucreaza dar si ea si pompa submersibila costa... o s amai caut si eu alte solutii ieftine... mai ziea cineva intr-un comentariu demult de o pompa cu diafragma de presiune..

      Ștergere
    4. http://www.dedeman.ro/bucuresti2/termice/instalatii-hidro/reductoare-presiune-regulatoare/presostat-electronic-brio2000-m.html cu presostatul asta merge ? pompa submersibila o am cumparata , doar asta imi lipseste , cum crezi ca trebuie legat asta la pompa ? crezi ca ar merge ? multumesc

      Ștergere
    5. nu am idee, ca nu ma pasioneaza deloc hidraulica, dar cred ca merge presostatul dar ai nevoie si de o butelie pentru a avea apa sub presiune.. eu tot la soutia cu un hidrofor raman ..

      Ștergere
    6. nu am idee, ca nu ma pasioneaza deloc hidraulica, dar cred ca merge presostatul dar ai nevoie si de o butelie pentru a avea apa sub presiune.. eu tot la soutia cu un hidrofor raman ..

      Ștergere
  30. Dl.Florica eu am o masina de splatat noua Daewo pot pune pompa de evacuare intre butoi si masina fara releu ca nu ma pricep sa umblu la presostat pompa va fct. continuu daca o alimentez in priza ce se poate întîmplă poate fct.asa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru cazul dvs, mai bine luati un hidrofor si alimentati-l dintr-un butoi, asa aveti presiune si masina va functiona foarte bine.. sau urcati un butoi la 6-10m si asa ii asigurati o presiune....

      Ștergere
  31. am o pompa evacuare apa masina de spalat ..vreau sa o folosesc in alte scopuri si vreau sa stiu daca merge direct la curent normal sau ii trebuie ceva transformator

    RăspundețiȘtergere
  32. http://imageshack.com/a/img923/6446/5I08ow.jpg
    http://imageshack.com/a/img921/9379/AxMwy8.jpg
    http://imageshack.com/a/img921/420/T6eZXo.jpg
    http://imageshack.com/a/img923/3846/srh0NY.jpg
    http://imageshack.com/a/img923/9788/jIZAzO.jpg
    http://imageshack.com/a/img923/3847/j8wZNZ.jpg
    http://imageshack.com/a/img923/47/BNLd1h.jpg
    http://imageshack.com/a/img924/5921/jaTv2c.jpg cam asa arata pompa dar nu scrie nimic pe ea .cred ca are eticheta rupta

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna seara, metoda aceasta merge si la masinile noi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o pompa de evacuare de la o masina semiautomata, 31W.21L/min

      Ștergere
    2. ar trebui s amearga la orice masina, doar ca trebuie intervenit in circuitul ei.. solutia optima e un hidrofor...

      Ștergere
    3. Da merge si la masinile mai noi din ziua de azi doar ca necesita un circuit electronic de a insela senzorii. Masiniile de-acum sunt echipate cu senzori care citeste in cat timp a intrat apa in masina sau senzori ce citeste puritatea apei, de greutate a hainelor si asa mai departe iar daca nu respecti toate acestea , nu va functiona.

      Nicu, iti admir proiectele si cred ca ne putem ajuta reciproc Aladinx36@yahoo.com pentru contact.

      Ștergere
  34. buna ziua Releul my2-y are contacte duble nu-i asa? in cazul acesta cum ar arata schema de mai sus pentru cei cu doua electrovalve ma refer la partea de alimentare cu 230v ac. se leaga in paralel sau cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua , daca a-ti aflat cu arata schema cu legaturile la releul my2-y pt cele care au doua electrovalve va rog sa mi-o spuneti si mie deoarece si masina Arctic pe care am cumparat-o are 2 electrovalve , va multumesc

      Ștergere
  35. Daca acceptati un comentariu de pe margine.... pentru ca sanatatea este mai buna decat toate, trebuie spus ca pompa respectiva a fost proiectata cu o clasa de protectie corespunzatoare montarii intr-o carcasa de tabla de otel (carcasa masinii de spalat)legata la centura de impamantare, deci montarea conform videoclipului este pericol public... dar necesitatea unor masini de spalat automate care sa functioneze fara retea de apa ramane, solutia din punctul meu de vedere este o colaborare intre entuziastii ideii si adaptarea fiecarui segment respectiv conceperea unei masini de spalat automate off-road- cu incalzirea apei pe butan propan- alimentarea cu apa a fiecarui compartiment din tavita: cu pompa separata- vezi pompe de recirculare la 12 volti folosite la autoturisme cu circuit de incalzire mai amplu- mecanicii auto va pot ajuta -, comenzile se pot face prin optocuplor cu tranzistor fet in loc de contactele stricacioase ale releelor , si nu in ultimul rand adaptarea la o instalatie electrica solara pe 60 de volti curent continuu -maximul nepericulos din punctul de vedere al electrosecuritatii- motorul cere 250 de wati la spalare si 1000 de wati la stoarcere , deci ar putea functiona fara probleme in timpul zilei pe panourile solare ajutat si de acumulatorii tampon la stoarcere. alte idei ion.chirtes[yahoo.com -bletemata tastatura asta, nu gasesc arround...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o iau ca gluma prima parte... cum testam fara sa intervin in interiorul masinii, cum vedeam ca e ok, cum masuram ? eu zic sa va ganditi la ce am scris... eu nu m-am nascut invatat, ca majoritatea... asa ca experimentez si incerc sa ii ajut si pe cei din minoritatea de vor sa invete...

      Ștergere
  36. Pot folosi masina de spalat automat doară punând un butoi la 1.5 sau 2fără sa fac modificările la masina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sanse, da, depinde de masina...

      Ștergere
    2. cititi si celelalte comentarii... cititi si articolul cu atentie...

      Ștergere
  37. Buna! As avea nevoie de ajutor. Am o masina indesit automata. Cum credeți ca as putea sa o fac sa mearga pe butoi. Va rog frumos sa mi răspundeți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce am prezentat este pentru asa ceva.. pentru masini de spalat automate, la celelalte se pune cu galeata sau furtunul.. tot ce face ce am prezentat eu e sa porneasca o mica pompa (eu am folosit una de evacuare) cand se deschide electrovalva de admisie... cel mai bine folositi un hidrofor sau puneti un butoi la inaltime (4-5m) daca nu puteti modifica masina

      Ștergere
  38. Dacă ma puteți ajuta ca nu înțeleg din schema de montaj dintre releu și pompa de evacuare alimentarea cu tensiune de 220V se face separat sau din alimentarea mașinii de spalat. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna ziua am o mașină de spalat cu butoi si pompa si pana acum 3 zile nu am avut problemă cu ea iar acum nu mai impinge pompa de la butoi apa in mașină ce pot face ia da sa impinga apa dar nu are forță ma puteti ajuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e cumva afara sau in frig ? o fi inghetat in ea... daca nu e cazul, desfa si vezi sa nu fie ceva acolo... oricum trebuie sa o desfaci, daca electeovalva se deschide...

      Ștergere
  40. Buna seara!am si io o masina arctic a+si vreau sa o pun la butoi...am incercat si nu trage apa...daca ii pun o pompa de evacuare pe furtun trebuie releu obligatoriu??? Specific nu sunt chiar in domeniu...multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere