duminică, 17 iunie 2018

Windows 10 pe 64 biti si Ubuntu 18.04 pe acelasi calculator

   Vrand sa pun pe laptopul ce avea instalat sistemul de operare Windows 10 pe 64 biti, sistemul de operare Ubuntu (o versiune prietenoasa de Linux) am avut neplacuta surpriza sa pierd informatiile de pe hard-uri, avand 2, un SSD pe care era Windows-ul  si un harddisk clasic.
   Dupa reinstalarea Windows-ului 10, la o distanta de 2-3 luni am avut parte de multe ecrane albastre, care m-au deranjat, asa ca am zis sa vad daca nu cumva sistemul de operare este vinovat, asa ca am instalat Windows 7 (cel cu care fusese vandut laptopul) pe SSD.
   Am vrut sa instalez si Ubuntu, dar sa nu mai am probleme de dual boot pe acelasi HDD (se cam strica la update-ul lui Win sau Linux, fiind relativ dificil de reparat), asa ca am discutat cu Vlad (de fapt l-am cam stresat cu solicitari de informatii despre o instalare ok, mai ales la Linux).
   Am instalat Windows 7 avand doar SSD-ul montat, apoi  am instalat Ubuntu 18.04 (ultima versiune, la acest moment) pe hardisk-ul clasic (SSD-ul fiind scos), dupa care le-am pus pe amandoua si ramane sa aleg la boot-are (pornire) ce sistem de operare  sa ruleze.
   Am avut parte, din nou, de o surpriza neplacuta, neputand alege hardisk-ul de pe care sa boot-eze, ci doar CD/DVD sau harddisk, oricat am caut in BIOS-ul laptopului HP pavilion DV7.
   Solutia mi-a fost indicata tot de Vlad, si anume utilitarul Grub2win care se instaleaza usor si se configureaza (relativ) usor.
  Eu am creat partea de selectie astfel
folosindu-ma de informatiile de le ofera programul
si mai ales
asa ca acum, la pornire, am 7 secunde sa aleg daca porneste in Windows 7 sau sa selectez Grub 2 for Windows (care e configurat pentru Ubuntu)
rezultand la alegerea Grub 2 for Windows, pornirea in Linux (Ubuntu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu