duminică, 26 aprilie 2020

Ceas matriceal animat cu ESP8266 cu informatii despre temperatura si umiditate

    Deoarece am primit de la Fabritio un mail in legatura cu actualizarea acestui tip de ceas,  in care se sa foloseasca actualizarea orei de la Google si nu de la un server NTP, dar sa am informatii locale despre temperatura si umiditatea relativa a aerului din camera, am zis sa studiez un pic programul primit de la el. Am gasit fragmente de blocuri din sketck-urile mele, ceva fragmente dintr-un sketch polonez, dar important ca e un ceas stabil.
   Bineinteles ca nu m-am putut abtine si am adaugat controlul automat al intensitatii afisajului, foarte utila pentru a nu deranja pe timp de noapte si sa fie vizibila informatia in zile foarte luminoase. Am adaugat si simbol de grad pentru temperatura, inlocuind un caracter mai putin folosit.
   Am continuat sa il testez si pentru ca are caractere groase pentru ceas si normale pentru data, temperatura si umiditate.
   Am folosit montajul de la ceasul cu RTC prezentat in mai multe articole, dintre unul din ele este Ceas matriceal animat cu ESP8266 si RTC (DS3231) cu informatii despre temperatura si umiditate (4), doar ca RTC-ul nu se foloseste, dar restul configuratiei (schemei) este identic:
   Programul adaptat de mine este master/orologio_google_fab_V10ro si consta in 3 fisiere:
Desi eu am folosit 6 module de 8x8 leduri, se poate modifica pentru 4 module, de asemeena, se poti roti caracterele, pentru a putea fi folosit pentru cele 2 tipuri de conexiune a afisajelor
iar datele retelei wifi la care trebuie sa se conecteze ESP8266 se modifica aici
    Ca de obicei, am facut niste filmulete, pentru ca se observa mai usor modul de functionare:
29.04.2020
   Dupa ce am fost atentionat de vechiul meu colaborator, Bogdan Argatu, ca acest "ceas" actualizeaza data doar dupa trecerea orei GMT, mi-a scris si de la fabritio acelasi mesaj, am urmarit si am constatat si eu acelasi lucru. Am studiat sketch-ul si corectia se face doar la ora, nu si la data, trebuie aflat variabila epoch, de fapt timpul unix la care sa se adauge orele de decalaj de fus oras si orava vara, asa ca mai sunt probeleme, Uneori mai apare valoarea temperaturii la umiditate si invers, deci mai e de lucru la versiunea asta.

03.05.2020
   Am reusit sa corectez data, prin adaugarea unor conditii, cum este si la ceasul lui Wolle (schreibfaul1) apoi am actualizat si programul de pe github.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu