luni, 9 septembrie 2019

Placa FPGA Altera Cyclone II EP2C5T144 in teste

    Am cumparat de pe internet o placa FPGA (arii de porti programabile) cu chip Altera II EP2C5T144, impreuna cu un programator specific si cablu de conectare pe USB, la un pret acceptabil (in jur de 15$).
   FPGA-ul este o generatie veche de FPGA, dar suficient de puternica pentru invatare si proicte interesante (vredeti articolele:
ALTERA CYCLONE II EP2C5T144 FPGA DEV BOARD
Placa de desarrollo Altera Cyclone II EP2C5T144 FPGA Mini
Retro FPGA: Grant Searle's Multicomp
Building a MultiComp-based Z80
Multicomp Cyclone II-C
Pick-and-mix to create your own custom computer on a low-cost FPGA board
   Revenind la teste, trebuie o alimentare externa de 5V, eu am conectat sursa stabilizata cu ajutorul unor crocodili, deoarece nu am gasit, la momentul testelor, cablul cu jack:
   Imediat ce se alimenteaza placa, se aprinde ledul ce indica prezenta tensiunii si clipesc simultan cele 3 leduri.
   Laptopul, pe care lucrez in mod uzual, are instalat Windows 7, asa ca am instalat driver-ul pentru programator (USB blaster) de la www.intel.com/
   Pentru ca nu am lucrat pana acum cu FPGA-uri, am cautat informatii si am cerut ajutorul colegului meu, Dragos, care se mai "jucase" cu o placa din asta.
   La recomandarea lui, am instalat programul Quartus 9.1 SP2, ce suporta si generatia asta veche (Cyclone 2). Eu instalasem anterior versiuni 13.1 si , apoi 11.1, dar nu m-am prins cum se lucreaza, asa ca abandonasem studiul...
    Dupa ce am primit niste sfaturi de la Dragos, am urmat pasii din articolele:
   Intr-un articol viitor voi posta si eu pasii detaliati care apar in versiunea 9.1, dar daca se respecta ce este acolo prezentat se poate reproduce proiectelul de acolo, cum este in primul articol.
    Dupa ce se creeaza proiectul si se compileaza, se incarca in "RAM", putandu-se rula pana la intreruperea alimentarii, cand porneste programul initial:
- buton neapasat, cele 2 leduri de pe exterior aprinse
- buton apasat, ledul din mijloc aprins
  Pentru a putea rula un program oricand, se scrie un fisier specific, dupa cum se prezinta in al doilea articol (se arata cele 2 tipuri de programare).
   Pentru programare consumul creste temporar, asa ca am limitat curentul la 140mA:
   Dragos mi-a trimis un proiect mai complex, din care am lasat doar un numarator binar;

PS: Un proiect interesant al lui Dragos a fost prezentat in articolul Verificare memorii RAM de tip 4116

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu