luni, 12 martie 2018

Control temperatura incinta (sera) prin comanda 2 ferestre electrice

   Dupa cum am prezentat in 2 articole anterioarte (1 si 2), putem comanda sensul de rotatie al unui motor cu 2 relee, asa ca daca am o placa cu 4 relee pot comanda 2 motoare, care pot actiona ferestre electrice pentru o sera, de exemplu.
   Pentru inceput, am realizat doar un program de test pentru comanda pe rand a celor 4 relee, comanda fiind cu logica negativa (inversa), vezi programul (sketch-ul) 4relaysmodule_test.ino.
  Schema de test este urmatoarea (desenata din 2 parti, partea de comanda si cea de forta, unde sunt desenate contactele celor 4 relee):
    De fapt, eu am intercalate pe rigleta si limitoatoare (doar ca sunt puse strapuri - sarme, sa fie circuitul inchis, fiind cu contact normal inchis, dar nu am gasit un simbol mai ok si am lasat ca un intrerupator):
   In repaus, motorul nu este alimentat:
daca este comandat primul releu, motorul se invarte intr-un semn, dupa cum se vede cu aparatul de masura, 
iar daca este comandat al doilea releu, motorul s einvarte in sens opus, dupa cum s evede cu aparatul de masura
   Am realizat si 2 filmulete, care prezinta cum functionaeaza programul de test (4relaysmodule_test.ino)

   Am adaugat si un modul cu senzor DS18B20 pentru a realizat partea pentru care a fost proiectat tot ansamblul, de a deschide ferestrele la depasirea unei temperaturi si inchiderea lor cand temperatura scada, deschiderea se face pe rand, deoarece alimentarea se face dintr-un acumulator auto si curentul ar fi prea mare:
   Sketch-ul, care face ce am zis mai sus, este 2windows_temperature_control_1.ino si functionarea se face cum apare in filmuletele:
  Ulterior, am adaugat si un afisaj pe i2c, pentru a vedeam temperatura si care sunt comenzile date de Arduino, deoarece nu am monitorizare seriala la indemana 😄
  Sketch-ul devine 2windows_temperature_control_2.ino si functionarea se vede in filmuletele urmatoare:

31.05.2018
   Schema a fost modificata pentru a functiona cu motoare de stergator de parbriz ce au minusul legat la masa..
   Am realizat teste de functionale a partii de comanda, fara placa Arduino si fara comutatoare, dupa cum se vede in filmuletul automatizare sera
07.06.2018
   Dupa  ce am costatat ca placile chinezesti pot avea probleme cu iesirile (nu toate "scot" 5V ci un 3,5V cand sunt in 1 logic), am schimbat pinii de comanda
   Acum exista si un comutator, cu 3 pozitii (deschis, automat, inchis), care are are montate  rezistente (capat 1 - rezistenta 1k - mijloc - rezistenta 1k - GND) ca divizor rezisitiv (daca comutatorul este pe mijloc tensiunea este la jumate - 2,5V, la o extremitate e 5V, iar in celalalt capat 0V.

    Am montat automatul in sera si am facut cateva teste, dupa cum se vede in filmuletul test real automatizare deschidere ferestre sera, care foloseste programul 2windows_temperature_control_4b1.ino
      Am scris separat articolul Control temperatura incinta (sera) prin comanda 2 ferestre electrice (partea a 2-a) despre aceste modificari.

11 comentarii:

  1. Excelent proiectul, chiar vreau sa construiesc o sera. Comanda motoarelor as putea-o face cu mosfet-uri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, as complica inutil cu Mosfet, mi-ar trebui alimentare diferențială. E mai simplu cu relee.

      Ștergere
    2. a fost comod cu relee, ca tot exista modulele...

      Ștergere
  2. Buna ziua, in cazul in care se doreste deschiderea in trepte a ferestrelor se poate face folosind limitatoare sau exista si alta posibilitate ( fuctionarea motoarelor pentru o durata limitata de timp) ?

    RăspundețiȘtergere
  3. sincer nu vad rostul deschiderii in trepte, dar se poate face, cred ca cel mai simplu e cu limitatoare si incaddarea in domeniile de temperatura

    RăspundețiȘtergere
  4. Mar interesa si pe mine un astfel de sistem pentru solarul de rasaduri. Cat costa sa faceti un astfel de sistem? Nu sunt electronist. 0772297768 Radu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. scuze pentru intarzierea raspunsului, contactati-l pe amicul meu Tom pe adresa de email Tommyplus2007@gmail.com

      Ștergere
  5. Buna ziua vreau si eu un asa sistem pt solar

    RăspundețiȘtergere
  6. Observ in schema ca ati folosit niste limitatoare, aceste limitatoare sunt montate limita de maxim si limita de minim ca sistemul sa stie cand opreste motorul si sa-l porneasca? Eu am facut ceva asemanator dar am folosit sistemele de la sonoff, dar din pacate mai da rateuri :( si ma gandeam sa ma reorientez catre arduino. Singurul lucru care nu-l am din ce s-a prezentat , n-am LDC i2c, ci standard .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e mai comod cu interfata i2c, sunt doar 4 fire (Vcc, GND, SCA si SDA), altfel sunt cam 10...

      Ștergere
    2. multumesc pentru raspuns, am rezolvat cu LCD-ul, am luat pe i2c.

      Ștergere