marți, 28 noiembrie 2017

Prezentare, stocare date si executare comenzi de pe pagina Cayenne

   Desi stiam de mult timp de serverul Cayenne, care se poate folosi atat de pe PC (calculator), cat si de pe telefon (Android sau iPhone), abia acum mi-am facut timp de teste.
   Am folosit o placa de deszvoltare NodeMCU v0.9 pe care am prezentat-o in articolul Placa NodeMcu v.0.9 programata in Arduino IDE, cat si pentru Prezentare si stocare date pe pagina ThingSpeak (2).
   Pinii placii NedeMCU v.0.9 cu corespondenta Arduino sunt cei prezentati pe site-ul www.14core.com/:
   sau mai bine se vad in imaginea de mai jos:
   Placa are 2 leduri, unul rosu (in partea stanga jos) conectat la GPIO16 (sau D0) si unul albastru (in partea dreapta sus) conectat la GPIO2 (sau D4). Ele sunt conectate la Vcc (3,3V0 deci se aprind pe logica negativa - LOW).
   Led-ul rosul poate fi recunoscut ca led intern (BUILTIN_LED) in programul Arduino.
   Eu aveam deja placa NodeMCU instalata in programul Arduino. asa ca am copiat doar libraria Cayenne-MQTT-ESP8266 (asta e nevoie pentru microcontorlerul ESP8266 care echipeaza placa de dezvoltare).
   Pentru a folosi acest server, trebuie sa va faceti cont si sa va instalati pe telefon aplicatia Cayenne.
   Alegand placa "Generic ESP8266", ni se ofera un program minimal (care se gaseste si in exemplul librariei), in care trebuie sa inlocuim numele retelei Wi-Fi si parola, respectiv 3 valori unice pentru canalul ce il vom folosi:

   Am adaugat partea de senzor DHT(in cazul meu), dupa cum se vede in sketch-ul de la NodeMCU_DHT22_Cayenne.ino. Senzorul este alimentat de la un pin de 3,3V si GND, iar pinul de date este conectat la GPIO5 (adica D1).
   Pe ecranul telefonului, pe care am instalat aplicatia Cayenne apar datele trimise (temperatura si umiditatea):
   Se poate vedea istoricul valorilor, pe fiecare parametru in parte, pe PC sau telefon:
pe PC indicatiile sunt de forma:
   In sketch am pus sa se aprinda ledul rosu daca temperatura este mai mare de 25 grade (ca un indicator de depasire temperatura) , iar ledul alabastru se aprinde cand se depaseste pragul de 60% la umiditate.
  De pe pagina Cayenne, se pot pune avertizari, cum am pus eu (de test) sa imi trimita mesaje daca s-a depasit temperatura si daca s-a depasit umiditatea.
   Aceste avertizari se pot activa sau dezactiva si de pe aplica de telefon, dar modificarea parametriilor doar de pe PC (prag actionare, etc).
   Am facut si 2 filmulete in care prezint ce am scris mai sus:

   Ulterior, am adaugat si un buton, urmarind indicatiile de pe site si am un led controlat de pinul GPIO0, adica D3). El este inseriat cu o rezistenta de 100 ohmi si circuitul se inchide la GND (deci se foloseste logica de comanda normala - HIGH pentru aprins), sketch-ul folosit este NodeMCU_DHT22_button_Cayenne.ino
   Am facut si de data asta 2 filmulete:

Un comentariu:

  1. Hello from France to Nicu the master Arduino and company, I am a fan of Nicu, Thank you for all your fabulous sharing, very well explain, very great respect for Nicu, Thank you very much, VIVE NICU.

    RăspundețiȘtergere