marți, 26 septembrie 2017

Termometru cu dioda 1N4148 ca senzor pe afisaj led multiplexat

english version of article

   Dupa ce am tot folosit un afisaj led cu 4 cifre din 7 segmente fiecare pentru a realiza ceasuri cu alarma si indicare de temperatura, etc, acum m-am decis sa simplific la maxim treaba si sa folosesc o dioda 1N4148 ca senzor de temperatura, placa Arduino Nano (cu microcontorler ATmega168, dar merge foarte bine si varianta cu ATmega328) si afisajul LFD080AAG103 cu catod comun (se poate folosi foarte bine is unul cu anod comun, schimbandu-se doar cateva linii in program.
   Masurarea temeperaturii se bazeaza pe faptul ca pe jonctiunea diodei caderea de tensiune scade cu 2,2mV cu cresterea unui grad (Celsius, Farenheit), dupa cum se observa din figura 1 din datasheet-ul (fisa de catalog) a diodei 1N4148:
   Am mai folosit dioda 1N4148 ca senzor in articoleul Ceas cu reglaj manual al orei si datei, alarma si termometru pe afisaj multiplexat cu 4 cifre led, care se bazeaza pe articolul Thermometer diode based de pe https://www.hackster.io/.
   Pentru ce-i ce vor sa aprofundeze acest mod de masurare, le recomand citirea articolelor DIODE-BASED TEMPERATURE MEASUREMENT de la Burr-Brown, resepctiv Accurate Temperature Sensing with an External P-N Junction de la Linear Technology.

   Schema folosita de mine este:
   Initial, am curatat programul ceasului cu termonetru, adica cu prezentare temperatura cu 2 cifre (numere intregi), devenind diode_thermometer_display_1.ino
   Dupa asta, am decis sa modific sketch-ul pentru a afisa si un numar dupa virgula, cu o zecimala, acesta devenind diode_thermometer_display_2.ino
   In acest sketch masurarea se face mai rar, pentru a nu aparea variatii bruste de temperatura, dupa cum se vede in filmuletele:
termometru cu dioda 1N4148 ca senzor pe afisaj led multiplexat
thermometer with 1N4148 diode as sensor on multiplexed led display

2 comentarii:

  1. Salut! In primul rand felicitari pentru toate proiectele tale si multumim mult pentru ca ne arati si noua! O intrebare am totusi, care este domeniul de temperatura suportat de acest termometru folosind dioda pe post de senzor? si ce liniaritate are?

    RăspundețiȘtergere
  2. daca ne uitam in figura 1 din datasheet-ul diodei 1n4148 ( https://www.vishay.com/docs/81857/1n4148.pdf ) observam ca variatia e liniara in domeniu larg -30 pana la +100 grade Celsius... in rest e multa teorie... oricum termometrul asta, in faza asta, arata doar temperaturile pozitive...

    RăspundețiȘtergere