miercuri, 16 august 2017

Ceas cu reglaj manual al orei, alarma si termometru cu higrometru si afisaj multiplexat cu 4 cifre led

   La sugestia lui Vlad Gheorghe, am adaugat si alarma ceasului prezentat in articolele precedente.
   Schema nu difera mult, doar se adauga un buzzer activ alimentat la 5V sau, de test, o rezistenta de 220-470 ohmi inseriata cu un led.
   In mod normal, pe ecran este prezentata ora timp de 5 secunde (punctul dintre ore si minute se aprinde cu intermitenta, "batand"secunda"), apoi este aratata ora timp de o secunda si apoi umiditatea timp de o secunda.
Dupa aceasta se repeta ciclic informatiile.  Deoarece avem si alarma, punctul din dreapta este aprins cand alarma este activa.
   Daca se apasa lung butonul ADJUST se intra in meniul de reglare ore, in formatul xx.CL:
prin apasarea periodica sau tinerea apasata a butonului + se creste valoarea de la ore, pana la maxim 23, dupa care se revine la 0, reluaindu-se partea de crestere a valorii.
   Daca se se apasa butonul ADJUST se trece la reglajul minutelor, in format CL.yy:
  Daca se apasa butonul + sau se tine apasa, se creste valoarea minutelor pana la maxim 59, dupa care se revine la 0, iar daca se apasa sau se tine in continuare apasat butonul + valoarea minutelor creste:
   Dupa apasarea butonului ADJUST, se trece la activarea sau dezactivarea alarmei, functie de valoarea anterioara. In cazul nostru, alarma era activata, iar dupa apasarea butonului + se dezactiveaza:
    Daca ramane starea de alarma dezactivata, din meniu se iese la functionarea normala.
 
   Deoarece alarma este dezactivata, punctul din dreapta este stins.
   Daca se apasa iar butonul ADJUST se reintra in meniul de raglaj ora, minute
si se ajunger la alarma, starea initiala e de dezactivare, apoi se activeaza
   Dupa apasarea butinului ADJUST, se intra in meniul de reglare ora alarma:
apoi se trece la reglajul minutelor
si apoi se iese din meniu, revenind la functionarea normala.
   Cand alarma este activa si se potiveste ora acesteia cu a ceasului, buzzerulul activ sa suna intermitent sau, cum e cazul meu, se va aprinde cu intermitenta ledul rosu, daca se foloseste sketch-ul multiplexedclock4_2.ino. Daca se foloseste sketch-ul multiplexedclock4_1.ino buzzerul va suna continuu timp de un minut sau ledul va fi aprins permanent timp de minut.
   Am facut un filmulet, in care se vede modul de functionare si reglare (ceas cu reglaj manual, alarma, termometru si higrometru folosind Arduino)

   Daca in timpul activarii alarmei se apasa butonul + se dezactiveaza provizoriu alarma, ea fiind activa pentru urmatoarea zi, cand se ruleaza sketch-ul multiplexedclock4_3.ino. In filmuletul ceas cu reglaj manual, alarma, termometru si higrometru folosind Arduino (2) am prezentat pe scurt modul de reglare alarma si de dezactivare provizorie alarma.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu