Am primit de la Janos Baricz, pentru a-l "porni", un afisaj VFD (vacuum filament display) produs demult de ITRON si avand codul FG209M2. Acest afisaj are 20 caractere alfanumerice din 14 segmente fiecare (are si punct si virgula la fiecare caracter).
Janos a realizat o schema de comanda originala pe baza a 2 integrate specializate MAX6921:
al carui cablaj cu cele 2 integrate si afisajul arata asa:
Eu am redesenat schema in Eagle PCB software, pentru a o putea-o intelege mai bine:
Dupa ce am studiat fisa tehnica (datasheet-ul) in care este prezentat modul de incarcare al datelor:
in cazul de fata, sunt 2 cascadate (iesirea primului in intrarea celui de-al doilea), asa ca modul de comanda trebuie sa fie (litera R pe prima pozitie din stanga):
deoarece corespondenta este:
si intai trebuie pusa pozitia pe ecran (D19..D0), apoi sunt introduse segmentele aprinse.
Initial am folosit o placa Arduino Mega pentru comanda afisajului, ulterior trecand la o placa Arduino Uno, asa ca schema de conectare pentru testele intiale este:
Montajul de test:
in care se observa si transformatorul care asigura tensiunea de filament de 6,3V si tensiunea continua de +25V, apoi mai este un alimentator stabilizat (care nu apare in poza) de 5V...
Incarcand sketch-ul master/VFD_FG209M2_2MAX6921_test1.ini am pus sa se miste un caracter X de la dreapta la stanga, dupa cum se vede si in filmuletul afisaj VFD FG209M2 cu MAX6921 si Arduino:
Ulterior, am definit mai multe caractere, intai cifrede de la 0 la 9 si litere de la A la J si le-am afisat,intai cate una, apoi toate, dupa cum se vede in filmuletele:
Cautand diverse informatii pe net, am dat de o aplicatie recomandata a integratului MAX6954, care este dedicat pentru afisaje cu 14 segmente si am completat lista mea de caractere, vedeti https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/3211 !
Dupa ce am prins experienta cu comanda lui, am conectat un modul RTC cu DS3231 (dar emrge la fel si cu un DS1307 deoarece am folosit o librarie comuna) si un senzor AM2302 (DHT22), schema devenind:
Sketch-ul folosit este master/RTC_DHT_VFD_FG209M2_2MAX6921_ver4.ino si am obtinut urmatorul montaj si date pe ecran:
Am facut si niste filmulete in care se deve modul de functionare al ceasului cu calendar si termometru si higrometru:
NOTA: Nu aruncati afisajele vfd, ca se pot folosi pentru un ceas cu date meteo... ele se mai gasesc prin aparate video, amplificatoare de calitate, case de marcat, calculatoare de birou...
PS: Am modificat sketch-ul si am indicatii bilingv (romana si engleza a datei), intai se apare ora timp de cca 10 secunde, apoi indicatie in romana a zilei si data, apoi iar ceas, urmeaza indicatie a zilei in engleza si stil data american/englezesc cu luna, zi, an..
Am facut si 2 filmulete:
1.4.2021
Am primit de la dl. Janos informatii suplimentare despre afisajul VFD si schema de alimentare.
Multumesc autorului pentru efortul deosebit depus pentru punerea in functiune a displayului.
RăspundețiȘtergereExista o greseala in schema mai exact CLK este legat la D3 si DATA la D4.
Dupa 3 zile de analiza si verificari mi-am dat seama dar timpul acesta paleste pe langa cel consumat de dvs.
.
am corectat... desi cred ca merge schimbat din sketch, fara probleme...
ȘtergereI didn't understand when you say: ...transformer that guarantees the 6.3V Filament voltage and the + 25V DC voltage...
RăspundețiȘtergereDoes VFD Filament not need 3v or 3.3v to work?
I added in article additional info from mr, Janos Baricz... I hope is enough now.
Ștergere