marți, 15 septembrie 2015

Termostat cu afisaj LED (2)

   Intr-un articol din mai 2015 am prezentat un termostat in care foloseam un senzor de temperatura LM35 si un afisaj cu 4 cifre led din 7 segmente cu catod comun (cod KW4-563ASA), o placa de dezvoltare Arduino si 3 butoane pentru selectie valoare (valori) prag, cu memorare sau nu in EEPROM-ul microntrolerului (in functie de sketch-ul / programul folosit):
   Am primit un mail de la un cititor al blogului (din pacate am sters emailul), in care mi se spunea ca la temperaturi negative, pe afisaj apar ciudatenii... deoarece eu il gandisem ca termostat pentru temperaturi pozitive, pentru a comanda o centrala sau un radiator.. 
   Am folosit alt afisaj, care are diferit sistemul punctelor, deoarece e facut sa arate mai bine si pentru ceas (nu se mai aprinde primul punct zecimal ci al doilea, iar in loc de al doilea se aprind "secundele", acest afisaj are codul CL5642BH-33 si despre el gasiti informatii suficiente pe net.
si primele teste facute sunt acelea prezentate in articolul Afisaje LED cu 7 segmente si.. Arduino si, mai ales, in Afisaje LED cu 7 segmente si.. Arduino (II)
obtinand:
 
 
 
   Revenind la termostat, am realizat schema si am modificat initial sketch-ul fara memorare date in EEPROM (sketch-ul modificat este LM35_termostat_ver4m1.ino) incat sa am indicatii corecte:
- temperatura pozitiva, mai mare de 100C
- temperatura pozitiva, mai mica de 100C
- temperatura de 00C
- temperatura negativa, mai mare de -100C
- temperatura negativa, mai mica de -100C
- prag temperatura pozitiva, mai mare de 100C
- prag temperatura pozitiva, mai mic de 100C
- prag la 00C
- prag temperatura negativa, mai mare de -100C
- prag temperatura negativa, mai mic de -100C
- histerezis temperatura
   Pentru a fi mai usor de inteles modul de functionare si reglaj, am facut filmuletul termostat si pentru temperaturi negative cu Arduino
   Dupa asta, am modificat si sketch-ul cu memorare date in EEPROM (sketch-ul este LM35_termostat_eeprom_ver4m2.ino) si am facut filmuletul termostat si pentru temperaturi negative cu Arduino (2)
   Am realizat ca LM35 este montat in configuratia de baza, care masoara doar temperaturi pozitive, asa ca am modificat schema, dupa cum prezentasem si intr-un articol mai vechi:
   Schema completa devine:
   Dupa cum se observa, am mutat tasta de "-" de la A1 la A5, renuntand la LED-ul de supraincalzire, iar la A1 se masoara caderea de tensiune de pe cele 2 diode, modificand totodata si sketch-ul, care devine LM35_termostat_eeprom_ver4m3.ino.
   Am facut si cateva poze, cu montajul modificat:
 
 
 

5 comentarii:

  1. as dori (contr cost)un termostat -pirvuvasilica10@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. as dori (contr cost)un termostat -pirvuvasilica10@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. добрый день.
    подскажите пожалуйста как включить сюда 74HC595.
    и что нужно изменить в скетче.
    спасибо за внимание
    .........................
    good afternoon.
    Please tell me how to include 74HC595 here.
    and what you need to change in the sketch

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, am o nelamurire cu privire la corelarea dintre ultima schema si sketch-ul, care devine LM35_termostat_eeprom_ver4m3.ino. In schema nu apar ca fiind conectate iesirile A6 si A7 insa in sketch apar conectate
    #define CALD A6 // output for upper temperature
    #define BINE A7 // output for ok temperature
    Te rog sa ma lamuresti care este corecta, schema sau sketch-ul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. alea sunt "bonus' merg puse la placile Nano, care au A6 si A7

      Ștergere