miercuri, 2 iulie 2014

Sistem de racire/incazire cu elemente Peltier

imagini disparute repuse in 06.10.2015

   Din curiozitate, am achizitionat de curand un "element Peltier", care se foloseste pentru lazile de racire auto (frigidere auto), dezumidificatoare de aer, dozatoare de apa cu racitoare de apa (unde consumul e mic), etc. Alimentarea se face cu tensiune continua redusa, tipic 12V.
   Pentru explicatii detaliate cititi articolul Thermoelectric cooling, unde sunt explicatii si despre codificare:
   Elementul achizitionat de mine arata ca o placa ceramica cu 2 fire, unul rosu si unul negru:
   Am gasit si o fisa tehnica minima la www.hebeiltd.com.cn unde apare si consumul la diverse tensiuni de alimentare, ulterior am gasit alta la www.everredtronics.com.
   Daca se alimenteaza cu tensiune continua, cu plusul la rosu si minusul la megru, partea inscriptionata se raceste, iar partea opusa se incalzeste:
   Eu am alimentat la o tensiune redusa urmarind curentul deoarece nu am folosit radiatoare de disipare a caldurii cu ventilatoare, testele fiind doar pentru a vedea daca si cum functioneaza.
   O varianta de dispozitiv ce vreau sa testez este aceea de mici aer conditionat, cum este cel prezentat in articolul Poor man’s Peltier air conditioner, care se bazeaza pe articolul http://www.doityourselfgadgets.com/2011/07/airconditioning-for-cheap.html

   Ca si la un sistem industrial de aer contitionat, trebuie dirijat aerul fierbinte afara si, sunt sanse mari sa apara si condens, deci trebuie in partea de jos un vas pentru apa..
   O alta aplicatie interesanta este aceea de lada de racire (frigider) auto, cum am gasit in articolul 50W Peltier ile 12 Volt Beslemeli Mini Buz Dolabı
care se bazeaza pe articolul Silicon Chip: Peltier-Effect Tinnie Cooler, care se poate descarca de AICI.
   Cel mai mult mi-a placut partea de protectie a elementului peltier, un termocontact, cu pragul de 650C:
   Cand o sa am noutati, o sa le prezint...pana atunci puteti studia materialul Termopila si/sau Efectul Peltier ( Seebeck ).

PS: Elementul este reversibil, putand genera energie electrica, vedeti articolele Thermoelectric Lamp, Electric Generator Plans si Peltier campfire generator put out 14W (kind of)

PS2: Principiul de functionare al unui dezumidificator de aer cu element Peltier este:

4.07.2014
   Am facut cateva teste, de functionare, alimentand dintr-o sursa reglabila, dar care nu are curent suficient:
  Am realizat si niste filmulete:
test element Peltier (2)
test element Peltier (3)
test element Peltier (4)

13 comentarii:

  1. Salut. Numele meu este Costin. Doresc sa cumpar si eu o celula peltier, unde se gaseste de cumparat in Romania.Adresa mea de mail este yo9hgr@yahoo.com.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, am vazut la TME: http://www.tme.eu/ro/katalog/?idp=1&search=Peltier&cleanParameters=1 si la Adelaida: http://www.adelaida.ro/?subcats=Y&status=A&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&cid=0&q=Peltier&x=0&y=0&dispatch=products.search dar cred ca sunt la mai multi ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am cumpărat de pe tehnoelectric din Oradea (http://www.tehnoelectric.ro/cauta/peltier)
    Nu am mai avut răbdare sa aștept coletul din China :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte interesant articolul , crezi ca se poate face un mini aer conditionat !?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se folosesc la aparatele de racit apa, dar au capacitate de racire f. mica de 0,5l apa pe ora..deci la aer o sa raceasca o incinta de hamster...

      Ștergere
  5. deci este fix pix daca racesete 0.5l pe ora ...... eu am un aparat de apa pe acest principiu..si nu stiu daca se poate gasi ceva mai puternic ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Credeti ca se poate imagina un sistem de racire a unei vitrine cu cateva sticle de vin (8 - 10 buc.), avand in vedere ca temperatura ar trebui sa fie undeva in jurul a 15 - 18 grade Celsius ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur! Am vazut de curand un minifrigider auto, tip vitrina (nu lada frigorifica!) pe acest principiu.

      Ștergere
    2. se gasesc in comert unele au intre 10 si 20 grade altele racesc si la 5 grade dar pt maxim 6 sticle .costul e undeva la 250 lei maxim

      Ștergere
  7. Am facut si eu cateva experimente cu un element Peltier, achizitionat de pe ebay, de la chinezi. Eram in cautarea unei solutii eficiente de racire a LED-urilor de 50W...
    Asa ca am lipit un astfel de element(cu pasta conductoare siliconica) pe un radiator de procesor cu ventilator. Toate bune si frumoase, dar in timpul testelor am constatat ca pe o portiune ceva mai mica de 1cm patrat in jurul alimentarii cu + temperatura(pe partea rece) era de 45-48*C, desi in rest, pe cea mai mare parte a suprafetei, temperatura era undeva in jurul valorii de 4-5*C. Mi s-a parut ciudat, asa ca am renuntat la solutia cu elemente Peltier.
    Acum nu stiu ce sa zic, o fi fost elementul defect sau asta-i comportamentul...

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Nicu .vreau sa fac un proiect de minifrigider si as dori sa mi construiesc un thermostat intre 1 si 9 grade cu atmega 328.poti sa mi recomanzi un link s au de ce nu sa faci un tutorial ?

    RăspundețiȘtergere