ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

miercuri, 2 iulie 2014

Sistem de racire/incazire cu elemente Peltier

imagini disparute repuse in 06.10.2015

   Din curiozitate, am achizitionat de curand un "element Peltier", care se foloseste pentru lazile de racire auto (frigidere auto), dezumidificatoare de aer, dozatoare de apa cu racitoare de apa (unde consumul e mic), etc. Alimentarea se face cu tensiune continua redusa, tipic 12V.
   Pentru explicatii detaliate cititi articolul Thermoelectric cooling, unde sunt explicatii si despre codificare:
   Elementul achizitionat de mine arata ca o placa ceramica cu 2 fire, unul rosu si unul negru:
   Am gasit si o fisa tehnica minima la www.hebeiltd.com.cn unde apare si consumul la diverse tensiuni de alimentare, ulterior am gasit alta la www.everredtronics.com.
   Daca se alimenteaza cu tensiune continua, cu plusul la rosu si minusul la megru, partea inscriptionata se raceste, iar partea opusa se incalzeste:
   Eu am alimentat la o tensiune redusa urmarind curentul deoarece nu am folosit radiatoare de disipare a caldurii cu ventilatoare, testele fiind doar pentru a vedea daca si cum functioneaza.
   O varianta de dispozitiv ce vreau sa testez este aceea de mici aer conditionat, cum este cel prezentat in articolul Poor man’s Peltier air conditioner, care se bazeaza pe articolul http://www.doityourselfgadgets.com/2011/07/airconditioning-for-cheap.html

   Ca si la un sistem industrial de aer contitionat, trebuie dirijat aerul fierbinte afara si, sunt sanse mari sa apara si condens, deci trebuie in partea de jos un vas pentru apa..
   O alta aplicatie interesanta este aceea de lada de racire (frigider) auto, cum am gasit in articolul 50W Peltier ile 12 Volt Beslemeli Mini Buz Dolabı
care se bazeaza pe articolul Silicon Chip: Peltier-Effect Tinnie Cooler, care se poate descarca de AICI.
   Cel mai mult mi-a placut partea de protectie a elementului peltier, un termocontact, cu pragul de 650C:
   Cand o sa am noutati, o sa le prezint...pana atunci puteti studia materialul Termopila si/sau Efectul Peltier ( Seebeck ).

PS: Elementul este reversibil, putand genera energie electrica, vedeti articolele Thermoelectric Lamp, Electric Generator Plans si Peltier campfire generator put out 14W (kind of)

PS2: Principiul de functionare al unui dezumidificator de aer cu element Peltier este:

4.07.2014
   Am facut cateva teste, de functionare, alimentand dintr-o sursa reglabila, dar care nu are curent suficient:
  Am realizat si niste filmulete:
test element Peltier (2)
test element Peltier (3)
test element Peltier (4)