marți, 2 aprilie 2013

Comanda unui motor pas cu pas unipolar folosind Arduino

   Dupa ce am primit de la Adrian un motor pas cu pas unipolar recuperat dintr-o unitate floppy de 5,25' pe care scrie 39SH-29CAA, m-am apucat sa ma documentez cum il comand folosind placa de dezvoltare Arduino. 


   Un articol de prezentare se gaseste chiar la Arduino pe site si anume Unipolar Stepper Motor in care se foloseste driver-ul UNL2003A, deoarece microcontrolerul nu poate comanda direct bobinele motorului.

   Pe langa alte zeci de site-uri care trateaza despre comanda acestui tip de motor cu un microcontroler sau calculator, m-am oprit la Identifying and using a stepper motor on Arduino deoarece prezinta si modul cum se pot identifica terminalele acestui motor:

   In acest articol se face trimitere la altul (Tutorial sobre Motores Paso a Paso (Stepper motors)), in care sunt prezentate animatii cu 3 moduri de comanda ale acestui tip de motor:

     Despre integratul ULN2003 putem in gasi informatii multe in datasheet-ul de la Texas Instruments sau in cel de la STMicroelectronics. De fapt, in aceste fise de catalog este prezentata toata seria ULN2001, UNL2002, ULN2003 si ULN2004.
   Diferentele intre cele 4 integrate, care contine 7 driver-e fiecare, pot fi interfatate cu logica:
– ULN2001 (uz general, DTL, TTL, PMOS, CMOS)
– ULN2002 (14 - 25 V PMOS)
– ULN2003 (5 V TTL, CMOS)
– ULN2004 (6 - 15 V CMOS, PMOS).
   Curentul la fiecare iesire este maxim 500mA, suficient pentru aplicatia asta.
   Pentru a pregati un montaj, am desenat in Eagle PCB Editor schema, apoi un cablaj:

 
    Pentru cazul in care se doreste folosirea electronicii clasice, ne putem inspira de din documentatia de la kitsrus (kit K179).
    Eu am adaptat schema pentru a folosi doar 2 taste fara retinere, pe care am desenat-o in Eagle PCB Editor:
 

   Ca de obicei, Adrian mi-a trimis un set de placute realizate conform indicatiilor de la electroni-city.com prin transfer de toner pe bucatele de autocolant (recomand un filmuletul numit Make your PCB):



   Articolul are continuare la Comanda unui motor pas cu pas unipolar folosind Arduino (II) !!!

16 comentarii:

  1. super !
    Felicitari !
    O sa-ti pun cablajele si tastatura up/down saptamana asta

    RăspundețiȘtergere
  2. salut! merci.. astept coletul sa pun si poze :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare!
    Montajul inspirat de la ”kit k179” functioneaza fara calculator?

    RăspundețiȘtergere
  4. teoeretic.. da, daca nu am gresit ceva pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
  5. salut. Scuze ca revin, dar lucrez la montaj si as vrea sa stiu care e rolul tastaturii, ce controleaza tastatura si in schema de ce primele doua exclusive-or gates din 4030 sunt legate la + respectiva -. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. portilor CMOS neutilizate li se pun obligatoriu intrarile la lasa sau la plus, nu se la sa in gol... ce rol ar putea avea 2 butoane pentru a controla un motor? apesi pe unul si motorul se roteste intr-un sens, apesi pe celalalt, se roteste in sensul celalta... greu?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tastatura putea foarte bine sa controleze si turatia motorului... iar portile neutilizate nu este obligatoriu sa le legi la plus sau minus deoarece nu influenteaza celelalte porti ale cmosului. Eu am intrebat ca sa invat ceva si daca raspundem cu ironie poti eventual sa uiti ca am intrebat ceva si sa stergi si celalalt post al meu. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La integratele fabricate in tehnologie CMOS este OBLIGATORIE conectarea intrariloer neutrilizate la un potential fix (masa si +), atlfel apar oscilatii care pot distruge integratul...
      Am raspuns cum am inteles eu intrebarea... daca citeai pdf-ul kitului vedeai ce face ala si ce am zis eu ca fac....

      Ștergere
    2. PS: "tastatura" are doar 2 butoane..

      Ștergere
  8. Montajul functioneaza bine la motoare cu consum mic. Intrarile neutilizate le-am legat la masa. As vrea sa alimentez un motor cu consum mai mare gen Nema17. Ai idee cum sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai pus radiatoare la mos-fet-uri cred ca e ok, incearca... vad la http://www.pbclinear.com/Download/DataSheet/Stepper-Motor-Support-Document.pdf
      ca ar fi un consum de cca 2A, deci functioneaza fara probleme...

      Ștergere
    2. Am alimentat dintr-o sursa de calculator si o bucata de cablaj de 0.7mm de langa finali s-a evaporat :D Finalii nu au patit nimic. O sa adaug niste rezistente de vataj pe alimentarea de + a motorului. Sper sa iasa

      Ștergere
    3. mai bine lipeste peste traseul de plus si cel de minus sarma pe tot traseul...

      Ștergere
  9. In ce program ai scris codul? Ai putea sa ma ajuti cu programul...Te rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu inteleg rostul intrebarilor.. sunt si alte articole.. contacteaza-me mail: nicu.florica@gmail.com

      Ștergere
  10. Am realizat montajul pentru comanda unui motor pas cu pas, am o nelamurire dupa alimentarea montajului motorul se roteste spre dreapta in mod continuu fara a actiona vreo tasta, doar daca, actionez asupra tastei down isi schimba sensul de rotatie,va rog sa m-a ajutati sa elucidez problema functionarii

    RăspundețiȘtergere