ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

marți, 2 aprilie 2013

Comanda unui motor pas cu pas unipolar folosind Arduino

   Dupa ce am primit de la Adrian un motor pas cu pas unipolar recuperat dintr-o unitate floppy de 5,25' pe care scrie 39SH-29CAA, m-am apucat sa ma documentez cum il comand folosind placa de dezvoltare Arduino. 


   Un articol de prezentare se gaseste chiar la Arduino pe site si anume Unipolar Stepper Motor in care se foloseste driver-ul UNL2003A, deoarece microcontrolerul nu poate comanda direct bobinele motorului.

   Pe langa alte zeci de site-uri care trateaza despre comanda acestui tip de motor cu un microcontroler sau calculator, m-am oprit la Identifying and using a stepper motor on Arduino deoarece prezinta si modul cum se pot identifica terminalele acestui motor:

   In acest articol se face trimitere la altul (Tutorial sobre Motores Paso a Paso (Stepper motors)), in care sunt prezentate animatii cu 3 moduri de comanda ale acestui tip de motor:

     Despre integratul ULN2003 putem in gasi informatii multe in datasheet-ul de la Texas Instruments sau in cel de la STMicroelectronics. De fapt, in aceste fise de catalog este prezentata toata seria ULN2001, UNL2002, ULN2003 si ULN2004.
   Diferentele intre cele 4 integrate, care contine 7 driver-e fiecare, pot fi interfatate cu logica:
– ULN2001 (uz general, DTL, TTL, PMOS, CMOS)
– ULN2002 (14 - 25 V PMOS)
– ULN2003 (5 V TTL, CMOS)
– ULN2004 (6 - 15 V CMOS, PMOS).
   Curentul la fiecare iesire este maxim 500mA, suficient pentru aplicatia asta.
   Pentru a pregati un montaj, am desenat in Eagle PCB Editor schema, apoi un cablaj:

 
    Pentru cazul in care se doreste folosirea electronicii clasice, ne putem inspira de din documentatia de la kitsrus (kit K179).
    Eu am adaptat schema pentru a folosi doar 2 taste fara retinere, pe care am desenat-o in Eagle PCB Editor:
 

   Ca de obicei, Adrian mi-a trimis un set de placute realizate conform indicatiilor de la electroni-city.com prin transfer de toner pe bucatele de autocolant (recomand un filmuletul numit Make your PCB):   Articolul are continuare la Comanda unui motor pas cu pas unipolar folosind Arduino (II) !!!