duminică, 3 martie 2024

Ceas Google cu data si termometru ce foloseste Raspberry Pi Pico W

    Dupa ce am testat cu succes un ceas ce preia ora de la un server google, am schimbat placa Wemos D1 Mini (ESP8266) cu una Raspberry Pi Pico W.

   Schema cu ESP8266 era
iar cea cu Raspberry Pi Pico W este similara, doar am schimbat pinii dupa cum am gasit in articolul Raspberry Pi Pico – MAX7219 8x8 Dot Matrix Scrolling Display

adaugand si sensorul de temperatura DS18B20 la pinul 22 (GP22), rezultand

   Programul adaptat dupa ultima versiune cu un senzor (pentru ESP8266) este BIG_Clock_RPpPicoW_DeskClock2h (compus din 3 fisiere)
si cu el am facut 2 filmulete:
  Dupa cum se observa, ora este fixa o perioada de timp, apoi apare un text deplasabil si valoarea temperaturii oprita pentru un timp:

07.03.2024
   La ceva timp am observat ca ora este corecta, dar nu se actualizase data, asa ca am banuit ca Raspberry Pi Pico W se deconecteaza de la reteaua wi-fi, asa ca am odiifcat programul, acesta devenind BIG_Clock_RPpPicoW_DeskClock2h1. Programul este compus din 3 fisiere
  Si de data asta am facut 2 filmulelte
   Am schimbat sa folosesc biblioteca pentru wifi folosita de ESP32 nu cea de la ESP8266 si periodic interoghez daca este conectat sau nu.. daca nu e, aprin ledulul de pe placa, daca se reconecteaza la reteaua wifi, ledul se stinge. Daca dupa 10 incercari la fiecare 10 minute placa nu este conectata sau la schimbarea zilei, daca placa este deconectata indiferent de numarul de teste nereusite, isi da repornire.
- placa deconectata de la reteaua wifi
- placa conectata la reteaua wifi
  Programarea placii Raspberry Pi Pico W a fost facuta cum am citit in articolul Programming Raspberry Pi Pico with Arduino IDE (Pico W compatible) si am prezentat si pe blog in Placa de dezvoltare RP2040-Zero programata cu mediu Arduino.
   Compilarea programului in Arduino IDE versiunea 1.8.19 arata asa:
si configurarea placii:

8 comentarii:

  1. Buna ziua, incerc sa testez si eu ceasul cu Pico W dar la compilare da urmatoarea eroare la linia 140:
    .............
    exit status 1

    Compilation error: 'SPIFFS' was not declared in this scope

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este configurat ca la https://randomnerdtutorials.com/programming-raspberry-pi-pico-w-arduino-ide/ ?

      Ștergere
    2. o sa compilez programul si o sa pun o poza cu captura de ecran in articol pentru a fi mai usor de reprodus proiectul... dar sper ca ai folosit cele 3 fisiere (BIG_Clock_RPpPicoW_DeskClock2h.ino, fonts.h si max7219.h)

      Ștergere
  2. salut. Am incercat si eu dar imi erori. Codul se uploadeaza in placa, matricea x4 led se aprinde. Apare google clock si ceasul. merge cateva secunde si ramane blocat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am observat ca RPi Pico W are probleme cu blocarea, dar se intampla la zeci de ore sau cateva zile.. puteti conecta la calculator si tine deschisa monitorizarea seara ? poate gasim o solurie daca stim mesajul cand se blocheaza sau inainte de blocare

      Ștergere
    2. Am stricat placa :(((. S-a stricat butonul de BOOTSEL. Poti sa-mi recomanzi o placa ES8266. Am vazut ca celalalt ti-a iesit super. Este buna acesta placuta ?
      https://ardushop.ro/ro/electronica/223-nodemcu-mini.html

      Ștergere
    3. da, ceva similar folosesc si eu

      Ștergere
  3. Foot postare! Mi-a plăcut abordarea ta asupra subiectului. Sunt încântat să citesc mai multe de la tine.

    RăspundețiȘtergere