ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

joi, 1 februarie 2018

Sistem de comanda automata sau manuala sens rotatie motor de c.c.

   Pentru a realiza un sistem de comanda automata sau manauala a sensului de rotatie a unui motor de cc. ne inspiram din modul de comanda a unui geam de masina actionat electric, dupa cum a fost prezentat in articolul Circuit de schimbare polaritate alimentare motor de curent continuu
   Aceasta schema permite actionarea manuala a sensului de rotatie  a motorului, dupa cum s-a prezentat in articolul mentionat mai sus.
   Tot acolo, a fost prezentata schema de comanda din butoane fara retinere miniatura, ce comanda 2 relee:
   Pentru un sistem mai complex, care sa permita comanda automata, data de un microcontroler sau placa de dezvoltare, sau manual, am conceput schema urmatoare:
   In acest caz, motorul este alimentat la 12V, ca in cazul autovehiculelor, iar comanda este pe 5V pentru a fi compatibila cu placile de dezvoltare sau microcontroalerele (functioneaza si pentru 3,3V tensiune de comanda cum e la anumite microcontrolere).
  Daca comutatorul SW3 este pe pozitia de MANUAL, iar butoanele fara retinere de comanda SW4 si SW5 nu sunt apasate (contact NO/ND -  normal deschis), iar limitatoarele de cursa SW1 si SW2 nu sunt actionate (au contact NC.NI normal inchis) motorul nu este alimentat, avand ambele borne la masa.
  Daca se apasa butonul fara retinere SW4, motorul se roteste in sensul acelor de ceasornic, si led-ul bicolor se aprinde in rosu (borna de sus a motorului aliimentata cu +12V).
iar daca se ajunge la cap de cursa (SW1 actionat), motorul este deconectat deoarece se intrerupe circuitul de comanda
   Daca se apasa butonul fara retinere SW5, motorul se roteste in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic) si led-ul bicolor se aprinde in verde; motorul are borna de jos alimentata la +12V
iar daca se ajunge la cap de cursa, limitatorul SW2 este actionat si intrerupe circuitul de comanda, motorul fiind deconectat de la alimentare
   Daca comutatorul SW3 se pune pe AUTOMAT, cand pe intrari nu este tensiune de comanda, motorul nu este alimentat, avand ambele borne la masa.
  Daca se pe pinul 0 de la placa de dezvoltare (modulul XWG1) se da comanda 1 logic (de exemplu 5V sau 3,3V), atunci tranzistorul Q1 comanda releul REL1 si motorul se rotestein sensul acelor de ceasornic (borna de sus a motorului pusa la +12V)
iar daca se ajunge la cap de cursa, limitatorul SW1 este actionat si se intrerupe circuitul de comand al tranzistorului, motorul se opreste
   Similar, se intampla, pentru comanda pe pinul 1 al placii de dezvoltare (modulul XWG1):
respectiv deconectare la actionarea limitaotrului de cursa SW2
   Pentru a intelege mai bine modul de functionare, urmariti filmuletele:
automatizare control fereastra
automatizare control fereastra (2)
automatic window with limit switches
automatic window with limit switches (2)