14.Alimentator universal
Existenta unui alimentator de buna calitate pe masa fiecarui radioconstructor este absolut necesara. Montajul prezentat mai jos corespunde acestor cerinte.
Circuitul integrat βA723 (nr: LM723) folosit in schema este un stabilizator de tensiune destinat aplicatiilor ce necesita un stabilizator de tip serie, de putere mica (fara tranzistor serie exterior). Necesitatea tranzistoruiui extern apare in cazul in care valoarea curentilor de sarcina este egala sau mai mare de 150 mA.
Cea mai raspandita aplicatie practica este cea de stabilizator de tensiune pozitiva cuprinsa intre 2-35 V. Tensiunea variabila se obtine cu divizorul de tensiune la ambele intrari ale amplificatorului de eroare; in acest caz, tensiunea de referina se divizeaza astfel ca la intrarea neinversoare (pin 5) sa fie o tensiune egala sau mai mica decat tensiunea minima de pe sarcina. Coborirea tensiunii de iesire sub 2,5V conduce la micsorarea factorului de stabilizare. Condensatorul C2 asigura corectia amplificatorului de eroare, eliminind o eventuala autooscilatie a acestuia. Pentru reducerea zgomotului ce poate aparea pe tensiunea de referinta, pinul 5 va fi decuplat cu un condensator de 10 nF (daca este cazul).Coeficientul de stabilizare al circuitului βA723 este de cateva sute de ori, iar rezistenia de iesire mai mica de 0,2Ω.
Rezistorul R1 se va calcula in functie de valoarea curentului de protectie impus
unde ILIMIT este curentui maxim de iesire.
Valoarea lui R9 va fi calculate in kΩ,
Prin modificarea valorii lui R7 se obtine variatia tensiunii de iesire.
Alimentarorul are in componenta sa si un voltmetru cu afisaj digital: piesa principala este circuitul specializat C520 (nr: din pacate nu se mai fabrica). Acesta contine toate etajele necesare conversiei in intervalul 0—999 mv (furnizind semnale Iogice TTL, pentru comanda rnultiplexata a celor trei elemente de afisare cu LED-uri (catod comun). Componentele aferente circuitului C520 sunt: condensatorul de intrare C6, rezistorul semireglabil R13 - el stabileste pragul de zero cand intrarea (pin 11) este la masa - si rezistorul R11, care
stabileste valoarea maxima a masurarii. Un decoder BCD pentru 7 segmente, CDB447, asigura comanda celor 3 elemente de afisare, prin intermediul tranzistoarelor T4, T5 si T6.
Comutatorul K1A + K18 permite masurarea unor tensiuni externe pana la 999 V.
Alimentarea voltmetrului se face printr-un circuit integrat stabilizator de 5V.
Se poate face un montaj separat, fara partea de indicare cu C520, schema simplificandu-se:
iar cablajul va deveni:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu