ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

miercuri, 1 iulie 2015

Ceas cu informatie binare pentru fiecare cifra

Nota: netestat practic inca... 

    
   Pornind de la o solicitare pentru un ceas cu afisare binara a informatiei cum este cel prezentat in filmuletul Reloj Binario en Arduino Mega
m-am apucat de studiat cum as putea sa-l realizez..
   Notand, de la 1 la 20 led-urile, pentru ora 00:00:00, toate led-urile sunt stinse:
iar pentru ora 17:42:56 trebuie sa fie afisat asa:
deoarece:
   In prima faza, am facut o schema similara cu cea din filmulet, in care fiecare led sa fie comandat de o iesire, dar sunt necesare 20, deci ar putea folosi doar Arduino Mega sau Due.
   Pentru a-l putea realiza ca proiect independent prefer varianta Arduino Uno, care se poate trece pe un controler ATmega328P-PU, dar trebuie folosite registre de deplasare, cum este prezentat in articolul http://www.multiwingspan.co.uk/arduino.php?page=bclock, doar ca ar trebui 3 registre de deplasare 595 (74HC595) sau prin multiplexare.
   Pentru varianta multiplexarii, m-am gandit la urmatoarea schema de conectare a led-urilor:
   Am scris un sketch pentru acest mod de afisare, dar inca nu este testat fizic. El poate fi descarcat de pe Github: binaryclock_24h_multiplexing_v1m0.ino !!!
   Conectarea modului de ceas de timp real cu DS1307 (sau DS3231) este cum am prezentat-o in articolul Ceas de timp real (RTC) cu DS1307 si Arduino
iar legatura intre placa Arduino si afisajul cu led-uri:

   Repet, aceasta schema si sketch-ul aferent nu-s testate fizic, asa ca astept poze si filmulete cu realizarile voastre.
Nicu

02.07.2015
   Am aflat de un articol, in care se foloseste "charlieplexarea", vedeti ARDUINO - RELÓGIO BINÁRIO HMS - USANDO MÉTODO CHARLIEPLEX: