Fara calibrare, precizia pe tot domeniul de masura de -40..+100 grade Celsius este de +2 grade Celsius, dar poate ajunge si la +5 grade Celsius, iar daca se face calibrare (in datasheet se face la +25 grade Celsius, astfel incat la iesire sa avem 2,982V), precizia creste la +2 grade Celsius pe tot domeniul de masura.
Schema clasica de conectare este foarte simpla:
iar schema in care se face calibrare:
cel mai ieftin este cel in capsula TO-92:
Pentru dimensionarea rezistentei R1 din schema clasica, se tine cont ca senzorul LM335 functioneaza corect cand prin el trece un curent de la 0,4mA pana la 5mA. Un calcul rapid de dimensionare s epoate face astfel: curentul prin senzor de 2mA, caderea de tensiune pe el e de 3V, alimentarea se face de la 5V, deoarece vrem sa-l folosim cu un microcontroler (placa de dezvoltare Arduino), deci rezistenta va avea valoarea de 1kohm:
Daca vrem sa fim mai meticulosi si sa vedem exact valorile necesare, vom calcula valoarea tensiunii la extremele domeniului de masura, stiind ca formula de calcul a tensiunii functie de temperatura este:
Pentru limita extrema de jos:
iar pentru cea de sus:
Verificam daca calculul nostru rapid este bun, pentru o rezistenta de 2kohmi, curentul fiind la jumate fata de cel pentru o rezistenta de 1kohm:
si este bun, deoarece curentul este intre valorile recomandate de fabricant:
Pentru rezistenta de 1kohm:
Producatorul recomanda calibrarea la o temperatura de 25 grade Celsius, reglajul facandu-se din semireglabil, astfel incat sa avem la iesire o tensiune de:
Deoarece e greu de obtinut o temperatura de +25 grade Celsius, putem face calibrarea la 0 grade Celsius, prin masurarea temperaturii apei topite de deasupra ghetii (pahar cu apa pus in congelator).
iar o varianta de montaj a unei placute (brick) arata asa:
Schema, cu calibrare:
13.10.2013
Uitasem ceva important, adica partea de calcul pentru o placa de dezvoltare Arduino, unde intrarile analogice, cand tensiunea de referinta este de 5V:
deci rezolutia va fi de cca. 0,5 grade Celsius.
Formula de calcul a temperaturii functie de tensiunea de pe LM-u este:
- va urma -
acesta nu foloseste termistor ?
RăspundețiȘtergerenu vreau sa fiu rau, dar era grau sa mai dai o cautare pe google??? sa vezi ca e un senzor dedicat liniar de temepratura, nu e termistor (adica rezistenta variabila cu temperatura, cu coeficient negativ de temperatura NTC sau cu coeficient pozitiv de temperatura PTC_
ȘtergereAm un variator de tensiune pe ~220Vac la putere maxima 10kVA, cu posibilitate de reglaj cu potentiometru. Cu acesta alimentez o baterie de incalzire electrica 2,4kVA. Cum as putea sa inlocuiesc potentiometru din variator de tensiune cu un senzor de temperatura care sa dea comanda proportional regulatorului de tensiune? De exemplu, la temp. ambient +25*C tensiunea de iesire sa fie de 10%, la +22*C tensiunea sa fie de 40%, la +18*C tens 70%, la +15*C tens 100%. Multumesc.
RăspundețiȘtergere