Acest material mi-a fost trimis de Bogdan Argatu, asadar proiectarea, descrierea, realizarea, pozele si filmarea sunt ale lui.
Functionare:
In mod normal, ledurile stau dimate (aprinse slab) pentru un iluminat ambiental.
La actionarea unui senzor de la orice capat, acestea se sting, aprinzand-use cate unul pe rand la o viteza setata din program si care se poate reprograma. Eu am setat astfel incat sa nu fie nici prea lenta dar nici prea rapida. Programul este facut cu temporizare la 1min si 30 secunde dupa care se sting pe aceeasi directie si apoi se aprind toate la intensitate redusa.
Daca senzorul de la capatul de jos al treptelor este actionat, acestea se aprind de jos in sus, iar daca este actionat cel de sus, iluminarea porneste invers, respectand directia de mers.
Montajul are si 4 intrari cu jumper de setare a nivelului de iluminare din stand-by intrucat iluminarea de la teste difera de cea dupa montaj si pentru a nu mai sta sa rescrii iar timpii. Doar se adauga sau se scot unul sau mai multi jumperi regland astfel nivelul de iluminare ambientala.
Proiectare:
Intrucat nu exista o schema electronica de plecare ci doar o idee cu principiu de functionare si programare la Atmel, aceasta am facut-o in paint. Nu am desenat si conexiunile care se repeta de in/out, pinii de acelasi fel fiind colorati dupa tipul fiecaruia si notat.
Initial, cablajul a fost proiectat pentru iesiri cu circuite ULN2003 insa, intrucat am folosit leduri cu consum un pic mai mare, ultimele module cu led de la trepte, cele mai indepartate, erau alimentate mai slab. asadar am proiectat o „placa interfata” in asa fel incat sa pot trece direct la comanda cu tranzistori npn BD241C (100V 3A) arhisuficienti pentru consumul ledurilor fara a modifica placa de baza cu microprocesorul.
Astfel, montajul este compus de fapt din 3 placi: placa de baza cu microprocesor, placa de interfatare si placa de „comada de putere”.
Pentru comanda de activare la capetele scarilor, am folosit senzori cu infrarosu cu senzor reflexivi (pentru a nu fi nevoie de cabluri si la emitator si la receptor. Acesta este de tip EL-G50-3B4NA achizitionat de pe www.electricalequipment.ro cel mai ieftin gasit pe piata in Romania. Link-ul direct catre acesta este https://www.electricalequipment.ro/control-si-semnalizare/aparate-de-masura-timere-si-relee/senzori/senzor-fotoelectric-el-g50-3b4na-46g503b11.html. Nu am folosit alt model intrucat avem si pisica si sa nu se activeze aiurea, dar se pot folosi senzori cu microunde sau orice alt tip.
Pentru a nu aparea induceri aiurea in cablaj si implicit in porturile de intrare, langa modulul placii de baza, intrarea de la senzori este conectata prin doua SSR-uri LH1540.
Cablajul de la modul catre senzori este din cablu panglica de tip DS1058-24M28-30.5 de la TME https://www.tme.eu/ro/details/ds1058-24m28/cabluri-panglica-multifilar/connfly/ds1058-24m28-305/ pentru ca il aveam deja „pe stoc” de la alte lucrari si un cablu panglica de 2x0,5mm pentru (–)-ul senzorului de sus si (+)-ul ledurilor (deoarece acesta trebuie sa suporte consumul tuturor ledurilor cand se aprind) intrucat nu mai imi ramasesera fire suficiente, cel folosit nemaiavand 24 fire in panglica.
Traseul fizic al firelor de alimentare a fost lipit de cantul plintei, separate si suprapuse cat sa nu depaseasca latimea gresiei. (de ex 3 benzi de 6 fire suprapuse).
Intrucat pe timpul zilei exista geam la scari si este lumina suficienta, eu am adaugat si un crepuscul care la lasarea serii, printr-un releu, alimenteaza circuitul de +12V a ledurilor.
Treptele au cate 2 sau 3 segmente de leduri banda 5050 de 14w/m conectate pe fiecare iesire in functie de latimea acestora (la mine fiind in spirala, cele din colt sunt mai late la perete).
De cele mai multe ori, partea de circuit imprimat o confectionez din placa de test perforata astfel, ca traseul dintre componente este creat pe moment, in functie de dimensiunea si pozitia pieselor si a componentelor si de aceea, pentru cablaj nu exista decat poza.
Folosesc o hartie imprimata la scara pe care fac traseele cu sarma (lita) din cablu multifilar subtire pentru interconectare dupa schema electronica. Poate e mai complicat asa, dar e mai mare placerea decat sa le „corodez” (nu am mai facut o placuta corodata de minim 10 ani) si in plus, pot modifica oricand un traseu sau daca schimb o piesa mai mare, va avea gauri pentru cea noua daca nu se potriveste.. Acum, fiecare cu „pasaricile lui” ... si mai am un defect, intotdeauna imi place sa folosesc conectori cu surub pentru fire, nu sa le lipesc direct si socluri pentru orice integrat.
PS: aici este fisierul hex pentru ATmega8A cu oscilator intern !
PS2: am realizat si eu un montaj si am scris programior pentru 16 trepte cu functionare similara;
si unul cu 17 trepte;
5.12.2020
Link-ul la programul scris de mine pentru 17 trepte, acesta este 17leds_running_2button.ino si in acesta se observa ca:
- butoanele fara retinere dintr-un capat sunt la A4 si, respectiv, A5;
- iesirile sunt de la D1 la A3 (D1-D2-D3-D4-D5-D6-D7-D8-D9-D10-D11-D12-D13-A0-A1-A2-A3).
Programul 17leds_running_2button.ino este flexibil si se pot comanda mai putin de 17 barete de leduri, doar se modifica linia 15
dar trebuie tinut cont ca numararea incepe de la D1. De exemple, daca comandati doar 5 barete, ca aveti o scara mica, comenzile baretelor (prin tranzistoare sau tranzistoare cu relee) se vor da pe iesirile D1, D2, D3, D4 si D5. Pentru a folosi senzori (PIR, infrarosii), care au iesirea in HIGH cand sunt activate si LOW cand sunt in repaus, se va folosi programul 17leds_running_2sensors.ino in care se pastreaza configuratia si modul de limitare al numarului de leduri:
- senzorii dintr-un capat sunt la A4 si, respectiv, A5;
- iesirile sunt de la D1 la A3 (D1-D2-D3-D4-D5-D6-D7-D8-D9-D10-D11-D12-D13-A0-A1-A2-A3).
In repaus, ledurile se aprind slab, dar daca se doreste indepartarea aceset facilitati se comenteaza liniile:
astfel Pentru cei mai putin familiarizati cu electronica si Arduino, prezint schema pentru test cu 2 butoane fara retinere, ce functioneaza cu programul 17leds_running_2button.ino
respectiv schema ce foloseste senzori, de exemplu PIR, si functioneaza cu programul 17leds_running_2sensors.ino
Pai, timp sa aveti, ca sigur veti putea converti in Ardu. Eu abia dupa acest proiect am inceput sa lucrez cu arduino, pana atunci foloseam doar avrstudio la proiectare program si usbasp2.0 la scriere cu Khazama, cu hex-ul obtinut dupa compilare.
RăspundețiȘtergereSuper! Felicitari pt conversia la arduino! 👍
RăspundețiȘtergeresalut!
RăspundețiȘtergerela ce bani ai vinde asa ceva?
ms!
nu l-am facut eu, scrie-i lui Bogdan la adresa abogdan1978 pe gmail...
Ștergeresau scrie-i lui Tom la Tommyplus2007 tot adresa de gmail.com
Ștergeresalut si felcitari,il are cineva compilat pt arduino?
Ștergereapare in descrierea ultimelor filmulete: https://github.com/tehniq3/lights_stairs/blob/master/16lights_stairs.ino
ȘtergerePS: o sa modific si in articol
multumesc mult,daca nu sunt prea insistent o schema cu iesirea pinilor ma ajutati?
Ștergeream completat articolul cu descrierea pinilor...
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereIntre timp, a fost upgradat radical prin inlocuirea tuturor componentelor :)) , folosind banda rgb adresabila cu ws2811 la trepte , ca sa nu mai fie atatea fire si sa se poata modifica culorile si animatia, iar atmega8 a fost inlocuit cu promini
RăspundețiȘtergeresalut
Ștergerema intetreseaza sa achizitionez un sistem de iluminare pentru 18 trepte cu banda leg rgb.
un raspuns pe adresa popa_catalin66@yahoo.com
salut
Ștergeresi ne poti da si noua schema si programul?
la versiunea lui Bogdan ai schema si fisisrul de programare, la versiunile mele ai programele (sketch-urile) din care rezulta schema prin similitudine cu cea a lui Bogdan.. recomand sa recititi articolul si daca nu reusiti sa desenati schema, o analizam impreuna... trebuie si un pic dd efort, nu doar copy-paste
ȘtergereBună seara mar interesa și pe mine pentru 15 scări cu banda led rgb cât mar costa un nr de telefonpnt mai multe informatii
Ștergereva salut, ce am prezentat eu e cu banda cu o singura culoare... vreti 15 trepte animate si sa aiba si banda RGB? scrieti-mi pe nicu.florica@gmail.com si discutam, ulterior, daca e cazul, si telefonic
ȘtergereSalut ff bun postul.
RăspundețiȘtergereAcelași cod s poate folosi și la esp32?
Mulțumesc și bafta
salut, se poate folosi, doar ca trebuie avuta grija la alocarea pinilor, deoarece sunt restrictii la ESP8266/ESP32, vezi https://randomnerdtutorials.com/esp8266-pinout-reference-gpios/ si https://randomnerdtutorials.com/esp32-pinout-reference-gpios/
Ștergere