joi, 6 august 2015

Afisaj matriceal din 8x8 leduri controlat de MAX7219

   Am achizitionat de pe site-ul bangggod niste kit-uri de afisaje matriceale din 8x8 leduri, fiecare controlat de MAX7219:
   Dupa cum se observa pe placa pe care se monteaza componentele, sunt folosit doar 3 pini de comanda (CLK=clock, CS=load si DIN=data), pe langa alimentare, iar pentru a se conecta un alt modul se conecteaza DOUT la DIN-ul modulului urmator):
   Dupa asamblare, montajul arata asa:
 
   Dupa ce am asamblat primul modul, l-am conectat conform indicatiilor de pe site-ul tronixstuff.com folosind libraria Ledcontrol si exemplele de acolo:
 
 
  Ulterior, am testat si libraria Maxmatrix dupa informatiile gasite pe site-ul brainy-bits.com, pastrans modul de conectare:
 
   Am facut si 2 filmulete in care ma folosesc de libraria MaxMatrix:
   Deoarece modul de conectare al celorlalte module este corespunzator ultimei librarii, am considerat ca pot dezvolta sketch-uri folosindu-ma de aceasta.
   Dupa lipirea pielselor pe alte 3 module, am facut noi teste pentru a simula afisarea unor temperaturi, umidate, data, ora:
 
 
 
 
dupa cum se vede in filmuletul teste cu 4 module de 8x8leduri cu MAX7219 in care am folosit sketch-ul maxmatrix_good_scrool_4digit.ino:
   Am conectat un senzor de temperatura si umiditate DHT22 (AM2302) si am facut un filmulet numit temperature and humidity on 32x8 led display in care am folosit sketch-ul maxmatrix_DHT22_4module_ver1m0.ino
   Schema de conectare este:
   Dupa asta am conectat si un modul de ceas de timp real cu DS3231 (dar merge fara probleme si un modul cu DS1307, doar ca acesta din urma are o precizie mai mica) si am facut filmuletul date meteo si ceas pe afisaj led de 32x8 leduri
ulterior am pus si data, dupa cum se vede in filmuletul statie meteo si ceas cu data pe afisaj led de 32x8 leduri (2)
   Schema de conectare este:
   Am pus si o fotorezistenta pentru a regla automat nivelul intensitatii luminoase in functie de mediu, dupa cum se vede in filmuletul statie meteo si ceas cu data pe afisaj led de 32x8 leduri (3), iar sketch-ul folosit este maxmatrix_DS3231_RTC_4module_ver4m0.ino:
   Schema folosita este:
   Deoarece am realizat ca pot aparea moduri de afisare ciudate la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, inclusiv la cele negative, am modificat sketch-ul (care devine maxmatrix_DHT22_DS3231_4digit_ver5m0.ino):
- temperatura negativa, mai mica de -10 grade Celsius
- temepratura negativa unitara:
- temperatura pozitiva unitara:
- temperatura pozitiva, mai mare de +10 grade Celsius:
   In filmuletul numit afisare corecta temperaturi pozitive si negative pe ecran din 32x8 leduri se vede modul de afisare al diverselor temperaturi:



2 comentarii:

  1. Este super referatul tau.Tocmai acum am frecat librariile Ledcontrol si MaxMatrix , cu un modul si cu doua module M7219 ; provocarea ar mai fi sa salvezi datele si pe SD la diverse intervale de timp , si eventual , sa le poti citi - ca optiune, cu un buton - de pe SD . Succes . Articolul e super fain ! Uite inca un link, daca cumva nu l-ai vazut: http://parola.codeplex.com/ ;Merita vazut , desi este "impins" (dupa mine) la culmea complexitatii si a posibilitatilor. ( PS: nu sint decit un simplu hobyst in domeniu, si urmaresc cu interes blogul tau.) 

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu sunt un simplu hobby-ist.. din pacate articolele pe care le postez mi se mai sterg... se pot salva, ca datalogger.. dar nu ma pasioneaza asta :D

      Ștergere