Desi se gasesc pe internet si in cartile de specialitate scheme mai simple sau mai complexe, eu m-am oprit la una publicata in revista Tehnium nr. 11 din 1988, in articolul "Multimetru" scris de dl. Milian Oros.
Am redesenat in Cadsoft EAGLE schema pentru a realiza o varianta de cablaj, obtinand:
Revenind la schema, am considerat ca pot folosi transformatoare de curent (mai) ieftine. Cautand pe net am depistat produsele firmei indiene TALEMA si m-am oprit la transformatorul de curent AC-1020 care costa 3,22 lei la TME ajungand la 9,50lei la ADELAIDA.
Schema tipica de conectare este:
iar caracteristica este:
Montarea transformatorului consta in trecerea cablului de alimentare al consumatorului sau a circuitului prin "gaura" din transformator si montarea unei rezistente de 100 ohmi la pinii 1-2 (extremitati) si masurarea tensiunii pe aceasta rezistenta. Din fisa de catalog se observa pentru acest transformator de curent se poate folosi pentru un curent nominal de 20A, iar cel maxim admis e de 60A, arhisuficient pentru ce am eu nevoie. Pentru curenti mai mici de 1A sunt sanse sa nu fie liniara dependenta, dar asta se poate verifica, prin masurarea tensiunii pe rezistenta si compararea cu indicatia unui ampermetru de curent alternativ pus in circuitul urmarit.
La un circuit electric tensiunea alternativa de la iesirea transformatorului de curent poate depasi 1,1V (vreau sa folosesc refenta interna a microcontrolerului), am pus si acolo un divizor rezistiv (semireglabil multitura):
- va urma -
e bine de studiat site-ul http://openenergymonitor.org/emon/buildingblocks despre masurarea tensiunii si curentului electric :)
RăspundețiȘtergereSalut Nicu,eu imi cer scuze dar unde este continuarea?
RăspundețiȘtergerenu e.. inca :D
Ștergere