ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

sâmbătă, 20 octombrie 2018

Sistem de alimentare separata consumatori in masina

    Pentru a alimenta, in masina, anumiti consumatori fara a trebui sa punem mereu contactul, la solicitarea lui Tom, am scris un program ce foloseste o placa Arduino (am desenat Uno ca e mai usor de inteles, dar s-a folosit la teste Nano). Sistemul este alimentat permanent de la baterie, are un buton de comanda, care daca se apasa scurt face ca releul sa fie alimenta si deci si consumatorul. Daca se apasa lung butonul (minim 3 secunde, cum am eu in program), se decupleaz[ consumatorul. De asemenea, avem un divizor rezistiv care, daca e alimentat si bateria nu e prea descarcata, Arduino alimenteaza bobina releului si, implicit, consumatorul este alimentat prin contactul releului. Daca tensiunea pe divizor dispare (contactul este luat), Arduino da comanda intarziata cu 5 secunde de decuplare consumator. Daca se apasa butonul lung, cand este contact pus, alimentarea consumatorului se face ori prin apasarea butonului ori prin luarea contactului si repunerea lui.

   Tom a realizat si teste pe un montaj provizoriu, realizand si filmuletul alimentare comandata pentru anumite "accesorii" in care se foloseste programul (sketch-ul) aux_power_control.ino:
   In curand voi posta un alt filmulet, cu sistemul montat pe masina de catre Tom.

Afisaj lcd cu 6 cifre din 7 segmente cu driver HT1621 controlat de Arduino

   Am aflat de acest afisaj de la Vlad Gheorghe, asa ca mi-am comandat si eu unul de pe Gearbest.
  Am cautat pe net si am dat de cateva articole interesante din care m-am si inspirat;
https://www.instructables.com/id/How-to-Wire-the-6-Digit-7-Segment-24-Inch-Ht1621-L/
http://www.14core.com/wiring-the-6-digit-7-segment-2-4-inch-ht1621-lcd-display-module-on-microcontroller/
http://arduinolearning.com/code/ht1621-6-digit-7-segment-display-example.php
https://macduino.blogspot.com/2015/02/HT1621.html
   In toate testele am folosit aceeasi schema, pentru a nu face modificari in montaj, fiind cea prezentata in primele 2 articile (care sunt aceleasi, de fapt):
    facand mici modificari in programul gasit in primele articole, am afisaj, initial un ceas si un termometru:
test functionare afisaj lcd cu 6 cifre (HT1621)
HT1621 6 digit 7 segment LCD display test
    Dupa ce am rezolvat aprinderea (relativ) usoara a virgulei, am scris un programior (sketch) pentru a arata aleator ora si apoi o temperatura si cu cifra dupa virgula, dupa cum se vede si in filmuletele;
test 2 functionare afisaj lcd cu 6 cifre (HT1621)
HT1621 6 digit 7 segment LCD display - test 2
   Programul pentru prima versiune este HT1621_test.ino, iar cel optimizat este HT1621_test4.ino.
   Primul program prezinta cateva secunde ora 23:45, cu clipirea secundelor:
apoi temperatura de 17 grade Celsius:
    Cel de-al doilea alege aleator ora si minutele ceasului, indicand-o cateva secunde, pastrandu-se partea de animatie la semnul dintre secunde:
apoi alege aleator o temperatura, ce poate fi negativa sau pozitiva:

duminică, 23 septembrie 2018

Ceas NTP cu ESP32 având afişaj OLED incorporat

english version

   Un ceas NTP este un care se citeşte datele de la un server (mai multe găsiţi în articolul de pe Wikipedia numit Network Time Protocol). Pe scurt o să fie un ceas foarte precis...
   Deoarece am achiziţionat o placă de dezvoltare cu ESP32 ce are un afişaj OLED de 0,96", am folosit informaţia şi librăria de la https://github.com/LilyGO/ESP32-OLED0.96-ssd1306.
   Am combinat sketch-ul de la ceasul demo, ce are anumiţie cu un ceas analog urmat de unul digital, cu exemplul din libraria NTPtimeESP, obţinând un ceas precis şi frumos.

    Încărcând sketch-ul  ESP32_OLED_SSD1306_NTP_0.ino vom obţine următoarele indicaţii pe ecran, după cum se vede în filmuleţele următoare:
ceas NTP cu ESP32
NTP clock using OLED Wemis Lolin ESP32duminică, 2 septembrie 2018

Ceas matriceal cu alarma

english version
   Prin iarna am gasit articolul Mini LED clock, care folosea un afisaj matriceal din 4 module de 8x8 leduri controlate de MAX7219. Partea frumoasa e ca foloseste mai multe variante de prezentare a orei, dar si ca are si partea de reglaj.
   Schema care rezulta din descriere si din program este
   Am facut cateva filmulete cu el, in care am folosit programul usor modificat mini_clock_1a.ino:
altfel de ceas pe afisaj matriceal cu MAX7219
clock on matrix led display with MAX7219
clock on matrix led display with MAX7219 (2)
   Abia acum am implementat partea de alarma, in care se foloseste un buzzer activ, programul fiind mini_clock_1_2.ino, putand afla starea alarmei prin apasarea celui de-al doilea buton, care in mod obisnuit arata data, daca este activa alarma o arata si pea, dupa cum se vede si din filmulete:
ceas matriceal cu alarma
matrix mini clock with alarm
   Schema folosita are doar un led si o rezistenta (nu am avut buzzer activ la indemana), dar montajul este pregatit si cu un senzor de masura umiditate si temperatura de tip DHT22 (AM2302).
   PS: Am gasit un ceas derivat din cel din care m-am inspirat si eu, cu un afisaj mai mare si informatii de temperatura si altele, vedeti articolul Arduino Pong Clock

duminică, 26 august 2018

Pagina web creată cu ESP32 programat cu Arduino IDE

   Baza acestui material este articolul numit ESP32 Web Server – Arduino IDE scris de Rui Santos şi este util pentru testarea rapidă a plăcilor de dezvoltare cu ESP32, cum este Geekcreit® ESP32-DevKit.
   Pentru a putea programa o placa cu ESP32 cu mediul Arduino IDE trebuie urmaţi paşii prezentaţi în articolul lui Rui Santos numit Installing the ESP32 Board in Arduino IDE (Windows instructions).
   Am constatat că această placa are 2 leduri (buit-in), unul la GPIO0 şi unul la GPIO27 (nu doar la GPIO27) aşa că am modificat programul original să imi aprindă aceste leduri, modificând şi logica de aprindere (inversă), acest program modificat de mine este ESP32_WebServer.ino.
   După încărcarea programului, în ecranul de monitorizare serială găsim adresa IP a paginii web
accesând pagina vom vedea
   Apăsând pe butonul de sus (GPIO0), se va aprinde ledul corespunzător, schimbându-se şi informaţia de pe ecran
,
apăsând şi pe al doilea buton (GPIO27), se aprinde şi cel de-al doilea
   Pentru a rămâne doar led-ul din dreapta imaginii aprins (cel de la GPIO27), îl stingem pe cel din stânga (GPIO0)
   Am făcut 2 filmuleţe, pentru înţelegea mai uşoară a modului de comandă şi funcţionare

vineri, 24 august 2018

Termometru/higrometru cu afisare date ca nume de retea Wi-Fi

   Un material interesant (nu cu o utilitate prea mare) este in articolul Show Temperature and Humidity as WiFi SSID with ESP8266 and HTU21D Sensor in care gasim, dupa cum e si titlul articolului, un sistem de afisare temperatura si umiditate relativa aer ca nume de retea "uairles" (Wi-Fi, deoarece ESO8266 este in modul AP - Acces Point). Acolo se folosea un senzor HTU21D de care nu dispun, asa ca am modificat programul pentru un senzor DHT (eu am folosit un DHT22/AM2302 care e mult mai precis decat DHT11). Am folosit o placa de dezvoltare Lolin cu ESP8266 (merge orice placa cu ESP8266, programata ca un Arduino - vedeti articolul Placa NodeMcu v.0.9 programata in Arduino IDE), iar schema folosita de mine este
   Programul modificat de mine este dht_custom_ssid_exp8266_1.ino si necesita 3 librarii: DHT (pentru senzorul de temperatura si umiditate), Pstring si Streaming.
   Dupa incarcarea programului, cautand retele wi-fi gasim:
- pe telefon Android
- pe calculator cu Windows
   La 10 secunde "reteaua" isi schimba numele functie de valorile masurate ale temperaturii si umiditatii relative ale aerului.
   PS: Doar pe telefon cu sistem de operare Android se vad schimbarile usor, pe PC (cu Windows) si pe telefoane iPhone (iOS) raman si valori anterioare...
    PS2: Am facut 2 filmulete pentru a fi mai usor de inteles cum functioneaza acest termometru/higrometru:
Termometru/higrometru cu afisare date ca nume de retea Wi-Fi
Show Temperature and Humidity as WiFi SSID with ESP8266 and DHT22 Sensor

sâmbătă, 18 august 2018

Afişaj OLED de 1,5" (3,8cm) cu rezoluţie 128x128 controlat de ESP32

   Am primit pentru teste un afişaj OLED cu rezoluţie 128x128 (driver SSD1327) şi diagonală de 1,5" (3,8cm), dorindu-se controlul lui cu ajutorul unei plăci de dezvoltare cu ESP32.
   În primă fază, am aflat că acest afişaj nu e monocrom, ci cu 16 nuanţe de gri, funcţionând fie pe SPI, fie pe i2c, dar este deja configurat hardware pe SPI, după cum se vede în schema lui.
    Aabuzat de Google, vorba lui Vlad, şi am gasit libraria u8g2, care este derivată din cea pe care o mai folosisem pentru afişase monocrome, şi anume libraria u8glib. Menţionez că am găsit şi alte librării, dar nu sunt concepute pentru a fi folosite ciu placă de dezvoltare cu ESP32.
   Am testat exemplele din librărie, configurând pentru placa de dezvoltare cu ESP32,
U8G2_SSD1327_MIDAS_128X128_F_4W_SW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 13, /* data=*/ 12, /* cs=*/ 14, /* dc=*/ 27, /* reset=*/ 26);
   Am făcut, la repezeală, 2 filmulete, care arată modul de funcţionare:
Afisaj OLED de 1,5" controlat de ESP32
1.5” OLED display with ESP32